Voor je gaat vissen, moet je natuurlijk weten hoe je een vishaak moet aantikken om vis te vangen. Omdat verschillende vissen verschillende methoden vereisen, zoals hoe de vishaak voor forel verschilt van de haak voor een meerval, zullen we hier alleen de basis bekijken van hoe je een vis binnenhaalt nadat je beet hebt.
Hoe kan je een vis vangen?
Simpel gezegd: bij vissen is het uiteraard de bedoeling om de vishaak in de bijtende vis te planten. Je denkt dan misschien, hoe moeilijk kan dat zijn? Je neemt wat aas, zet het op de haak, vislijn het water in, wachten tot de vis bijt en binnenhalen maar.
Maar hoe weet je zeker dat je beet hebt? Een visserset voor beginners bevat vaak alleen een gewone dobber. Hoe weet je dan het verschil tussen een echte beet of een hapje of de vislijn die ergens vast is geraakt? Volg de onderstaande stappen om te leren hoe je kan weten of je een vis vangt.
Wanneer je de vishaak ziet bewegen
Een goede vuistregel bij het leren vissen is om te wachten en het gewicht van de vis te voelen voordat je hem gaat aantikken. Als de vis voorzichtig is en gewoon op de vislijn tikt zonder echt te bijten, kun je het beste wachten.
Laat de vis het aas nemen en trek dan je haak op nadat je het gewicht voelt. Gebruik voor de beste resultaten de juiste vishaakopstelling. Als je bijvoorbeeld cirkelaas gebruikt bij het vissen op meerval, hoef je de haak vaak niet meer vast te zetten, omdat die over het algemeen automatisch in de mond van de vis terechtkomt.
Hoe weet je of je beet hebt bij het vissen?
Om je te helpen beter te weten wanneer je beet hebt, moet je letten op veelvoorkomende tekenen die wijzen op een bijtende vis:
- de dobber wordt volledig onder water getrokken,
- je voelt een echte sleepboot aan de vislijn
- of de hele vislijn begint te bewegen.
Hou dan eerst en vooral je lijn strak met het aas of lokaas. Dit helpt de gevoeligheid te verhogen, zodat je de vis beter kunt doen bijten en de haak beter kan aantrekken.
De beweging van het aantrekken de haak is meestal relatief eenvoudig. Maar het kan soms moeilijk zijn om te zien of je beet hebt of dat je gewoon de stroming voelt of dat er een vis tegen het aas aan botst.
Hoe meer je weet over de vissoort waar je naar op zoek bent, en hoe meer tijd je aan het water besteedt, hoe beter je wordt. Kies vooral de juiste vishaakopstelling en maximaliseer je vangsten!
Nu je weet wat er ongeveer gebeurt wanneer je een vis voelt, is de volgende taak om hem binnen te halen!
Hoe een kleine vis binnenhalen?
De meeste kleine vissen kunnen eenvoudig worden binnengehaald. Hou de punt van je hengel in een hoek van 45 graden en begin aan de spoel te draaien. Dat is eigenlijk de basis van vis binnenhalen met een vislijn.
Zodra je de haak met succes hebt aangehaakt, worstelt de vis instinctief om vrij te komen. Dit kan zijn door te springen, een lange run te maken, terug te zwemmen tegen de lijn in of te zwemmen rond obstakels. Elke vissoort reageert anders.
Vissen die in ondiep water zijn gehaakt, zullen eerder springen en zich gekker gedragen dan vissen die in diep water zijn gehaakt. Diepzeevissen zoeken dan weer vaak de bodem op.
Hoe moet je grote vissen binnenhalen?
Omdat grotere vissen harder trekken, is het binnenhalen van een grote vis vaak een uitdaging voor de meeste vissers, inclusief ervaren professionals.
Het eerste teken dat je een grote vis aan de haak hebt geslagen, is het geluid dat de molen van je vislijn maakt wanneer hij achteruit zwemt, waarbij je de lijn van je visserij-molen haalt terwijl je hem stevig vasthoudt.
Hier moet je enkele visserijspoeltechnieken voor weten, zoals hoe je een vis kan laten “spelen” door de vislijn niet op te halen winden terwijl de vis wegzwemt. Andere handige tips voor vissershengels voor vissers die net leren vissen, zijn:
- Ontspan en laat de slepende vis het werk doen.
- Houd de hengel gewoon in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van het water, richt hem recht op de vis en wees klaar om op te rollen als de weerstand even wat minder wordt.
- Wanneer de vis langzamer gaat en de lijn niet langer wordt is het tijd om te gaan werken. Wanneer je leert hoe je een grotere vis kunt binnenhalen, is een het een goed idee om de “pump and reel” techniek te proberen.
- Til de punt van de hengel op zonder dat je de vis erin wikkelt, alsof je hem naar de hemel probeert te richten tot ongeveer 90 graden.
- Een sterkere of zwaardere vis zal vaak een grote buiging in je hengel veroorzaken, maar maak je geen zorgen, dit is normaal.
- Draai dan aan de molen terwijl je de punt van de hengel terug laat zakken tot ongeveer 45 graden, zodat de vis gelijkmatig wordt binnengehaald.
- Herhaal dit proces tot de vis aan de oppervlakte is verschenen.