Vispas Nederland: waar en wanneer aankopen?

Wil je in Nederland in openbare wateren een hengel uitslaan? Dan heb je een VISpas nodig. De VISpas vormt de Nederlandse visvergunning voor alle wateren die in de zogenaamde Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren staan.

Met de VISpas geef je aan dat je op de hoogte bent van de regelgeving voor de sportvisserij. Hiermee vis je op verantwoorde wijze, met respect voor dier, natuur en milieu.

Wanneer is een VISpas Nederland nodig?

De openbare viswateren van Nederland mag je alleen bevissen met de Nederlandse VISpas. In sommige gevallen ben je echter uitgezonderd van deze regel.

Meevissen

Elke VISpashouder mag driemaal per jaar iemand zonder VISpas mee uit vissen nemen. Dit moeten wel drie verschillende personen zijn. Iemand die je gedurende het jaar al eens als ‘meevisser’ hebt meegenomen, mag wel nog een keer met een andere VISpashouder mee.

De meevisser mag alleen overdag met maximaal twee hengels op VISpaswater vissen. Vissen op het water van de vereniging van de VISpashouder is, indien dit water geen VISpaswater is, niet toegestaan. De meevisser mag ook geen vis in bezit houden of meenemen.

Via Mijn Sportvisserij, de online serviceomgeving van Sportvisserij Nederland, kun je toestemming aanvragen om iemand mee uit vissen te nemen. Je bent hiervoor verplicht de gegevens van de meevisser door te geven.

Let op: de toestemming voor meevissers kun je niet annuleren; doe dit dus pas als je zeker weet dat de visdag doorgaat.

Jongeren tot en met 13 jaar

Ben je 13 jaar of jonger, dan heb je nog geen VISpas nodig. Onder begeleiding van een volwassene van 18 jaar of ouder, die wel in het bezit is van een VISpas, mag je met maximaal één hengel vissen.

Hiervoor gelden verder dezelfde voorwaarden als voor de volwassene. Elke VISpashouder mag zoveel jongeren tegelijkertijd begeleiden als hij of zij wil.

Dag- of weekvergunning

Bij verschillende verenigingen is het mogelijk een dag- of weekvergunning aan te schaffen waarmee je tijdelijk alleen op de verenigingswateren mag vissen. Handig, als je het een keertje wil proberen!

Typen VISpassen

Voor de officiële VISpas moet je lid worden van een hengelsportvereniging die aangesloten is bij een van de hengelsportfederaties van Sportvisserij Nederland. Deze organisatie behartigt de belangen van sportvissers in Nederland en zorgt ervoor dat je als visser in de meeste openbare wateren van Nederland een hengel mag uitwerpen.

Er zijn verschillende typen VISpassen en aanvullende vergunningen beschikbaar. Welke pas of vergunning jij kiest, hangt af van je leeftijd, het aantal hengels en de aassoort die je wilt gebruiken.

1. De gewone VISpas

Met de gewone VISpas mag je alleen overdag, met maximaal twee hengels, aan de slag in alle wateren die in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren staan.

 • Tijdens het vissen moet je aan alle algemene voorwaarden voldoen.
 • Zo mag je met maximaal drie één-, twee- of drietandige haken vissen en alleen wettelijk toegestane aassoorten gebruiken.
 • Je vangst moet je onbeschadigd weer in hetzelfde water vrijlaten of volgens de regels als aasvis bewaren.
 • Is de vis bedoeld voor consumptie? Dan moet je hem onmiddellijk doden. In Nederland is een leefnet niet verboden, maar je wordt wel verzocht zo min mogelijk van een leefnet gebruik te maken.
 • Met de VISpas mag je maximaal tien dode vissen of levende aasvissen groter dan 15 centimeter bij je hebben.

2. NachtVIStoesteming

Met deze extra vergunning mag je in de als zodanig aangegeven wateren ’s nachts vissen. Vissen tussen twee uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst geldt als nachtvissen.

Kinderen onder de 16 mogen dit alleen onder begeleiding van een volwassene met dezelfde vergunning.

3. Derdehengeltoestemming

In de specifiek als zodanig aangegeven wateren mag je met deze vergunning met drie hengels vissen. Je kunt ook de visrechthebbende federatie om toestemming vragen.

4. JeugdVISpas

Ben je jonger dan 14 jaar? Dan mag je nog een JeugdVISpas gebruiken. Voor de JeugdVISpas gelden dezelfde voorwaarden als voor de normale VISpas, maar hij is een stuk goedkoper.

5. Kleine VISpas

Ben je geen fanatieke visser, maar wil je gewoon af en toe een hengel uitwerpen? De Kleine VISpas kun je aanschaffen zonder lid te worden van een hengelsportvereniging.

 • Het is een soort beperkte vergunning, waarmee je alleen in de Kleine Lijst van Nederlandse Viswateren mag vissen.
 • Slechts één hengel mag je gebruiken, en je mag alleen met bepaalde aassoorten vissen.
 • Ook mag je gevangen vis niet doden.
 • En mag je zonder schriftelijke toestemming van een hengelsportvereniging of visrechthebbende federatie niet aan viswedstrijden deelnemen.

VISpas Nederland aanschaffen

VISpas online kopen

De VISpas wordt uitgegeven door Sportvisserij Nederland, het overkoepelende orgaan boven alle regionale hengelsportfederaties. Je kunt hem eenvoudig online via Vispas.nl of bij een hengelsportvereniging aanschaffen.

Kostprijs van een VISpas

De prijs is afhankelijk van de hengelsportvereniging waarbij je je aansluit. De prijs bestaat namelijk uit afdrachten aan Sportvisserij Nederland en de regionale hengelfederatie enerzijds, en de contributie van de vereniging anderzijds.

 • Gemiddeld kost een VISpas €35 per jaar
 • Een JeugdVISpas kost slechts €15 per jaar.
 • Voor de aanvullende NachtVIStoestemming betaal je €10 bij
 • en voor de Derdehengeltoestemming €25 extra.

VISpas en VISplanner

De VISpas is persoonlijk en komt in een handig creditcardformaat. Je krijgt hem automatisch binnen tien werkdagen thuisgestuurd. Op de VISpas staan jouw persoonlijke gegevens, je hengelsportvereniging en eventuele extra vergunningen vermeld.

De lijst van viswateren wordt tegenwoordig niet meer op papier verstrekt, tenzij je hier specifiek om vraagt. De lijst is namelijk digitaal te raadplegen op Visplanner.nl of via de VISplanner app.

Kostprijs van de Kleine VISpas

Voor de Kleine VISpas hoef je geen lid te worden bij een vereniging. Hij is daarom aanzienlijk goedkoper, namelijk €14.

Je kunt de pas niet alleen online bestellen, maar ook gewoon bij het postkantoor kopen. Het postkantoor kan eventueel wel €2,75 aan administratiekosten rekenen.

Geldigheid

De VISpas is altijd van 1 januari tot 31 december geldig, ongeacht wanneer je hem aanschaft. Na aankoop ontvang je (digitaal) een Voorlopig Bewijs, waarmee je direct kunt gaan vissen. Je hoeft dus niet te wachten tot de fysieke pas met de post gearriveerd is.

Voor Nederlanders en buitenlandse toeristen is het aanschafproces gelijk en gelden dezelfde voorwaarden.

VISpas Nederland wijzigen of opnieuw aanvragen

VISpas kwijt?

Ben je je VISpas onverhoopt kwijtgeraakt, maar wilde je vandaag het water op? Geen nood. Je kunt via Mijn Sportvisserij een nieuwe aanvragen. Tot het moment dat deze nieuwe pas thuis arriveert, kun je je digitale bewijs van aankoop als tijdelijke vergunning gebruiken.

Nieuwe hengelsportvereniging

Word je lid van een tweede hengelsportvereniging of wissel je van vereniging? Dan betaal je enkel de contributie van de vereniging en €3,50 voor een nieuwe VISpas. Je hoeft dus niet opnieuw de afdrachten aan Sportvisserij Nederland en de regionale hengelfederatie te betalen.

VISpas opzeggen?

Zeg je je VISpas op? Dan zeg je automatisch ook je lidmaatschap bij de vereniging op. Je kunt tot 1 oktober opzeggen voor het volgende kalenderjaar via Mijn Sportvisserij.

Met de VISpas en VISplanner ben jij helemaal klaar voor een dag vissen in een van de viswateren van Nederland.

Met de VISplanner controleer je bovendien eenvoudig voor welke gebieden je eventuele extra vergunningen nodig hebt en of er bijzondere voorwaarden gelden. Zo ga jij goed voorbereid op pad!