Karpervissen: alle tips en info

Een joekel van een zoetwatervis: de karper. Je kent ze misschien uit de vijver van je buren, maar in België en Nederland komen nog veel grotere karpers gewoon in de vrije natuur voor.

Karpers kunnen maar liefst 125 centimeter lang worden en 45 kilo wegen. Dat maakt karpervissen een spannende tak van de hengelsport. En heb je er eentje gevangen? Dan sta je versteld van zijn prachtige schubbenpatroon.

Waar en wanneer karpervissen?

De karper geeft de voorkeur aan warmer water. Ze zijn in Nederland en België daarom minder actief dan de meeste inheemse vissoorten.

Leefgebied van de karper

Karpers kwamen oorspronkelijk niet in België en Nederland voor. Ze komen uit de omgeving van de Zwarte Zee, waar de temperatuur van het water een stuk aangenamer is. Maar omdat karpers zich gemakkelijk aan hun omgeving aanpassen, hebben ze hun leefgebied langzaamaan over heel Europa uitgebreid.

Seizoen karpervissen

De paai van karpers begint pas bij een watertemperatuur van ongeveer 18 graden. Dat is in het late voorjaar of de zomer. De zomer en het najaar zijn daarom de beste seizoenen om te gaan karpervissen. De karper is bij warmer weer in alle waterlagen actief.

Locaties karpervissen

Karpers houden van stilstaand of langzaam stromend water. Het liefst hebben ze een zachte zand- of modderbodem die gemakkelijk om te woelen is. In de bodem zoeken karpers namelijk naar insecten en larven.

In België en Nederland voldoen heel veel wateren aan die kenmerken. Je kunt dus prima karpervissen in stadsvijvers, meren, grachten, sloten recreatieplassen of kanalen. Karpers begeven zich bovendien graag in de buurt van riet en lelievelden, omdat daar de meeste prooidiertjes te vinden zijn.

Manieren van karpervissen

Karpervissen kan op verschillende manieren. Het is belangrijk van te voren te beslissen hoe jij graag wilt karpervissen. Je materiaalkeuze is hier namelijk van afhankelijk. Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen actief vissen, waarbij je zelf naar de karper op zoek gaat, en passief vissen, waarbij de karper zichzelf haakt.

Statisch karpervissen

Passief vissen wordt ook wel statisch vissen genoemd. Je kunt op meerdere vissoorten statisch vissen, maar als het om statisch karpervissen gaat, wordt ook wel van ‘boilievissen’ gesproken.

Boilies zijn namelijk veruit het meest gebruikte aas bij deze techniek. Statisch vissen doe je op grote afstand. De boilie is voorzien van een zelfhaaksysteem, waardoor je de karper niet zelf hoeft aan te slaan. Een elektronische beetmelder vertelt je wanneer je beet hebt.

Actief karpervissen met de pen

Penvissen is een vorm van actief vissen. Hierbij ga je zelf op zoek naar karper, vooral in de oeverzones. Je vist hierbij met een dobber en laat het aas over de bodem van het viswater stuiteren. Karpers reageren goed op trillingen in het water, dus is het belangrijk veel in beweging te blijven.

De karpers lok je door eerst verschillende voerplekken te maken langs de oever. Dan strooi je bijvoorbeeld maïs, vispellets of ander lokvoer op diverse plaatsen. Ga vervolgens afwisselend 20 à 30 minuten zitten vissen bij alle voerplekken. Dat geeft de karpers wat tijd om het voedsel te vinden, waardoor er meerdere exemplaren in de buurt zullen gaan rondzwemmen.

Karpervissen aan de oppervlakte

In de zomer komen de karpers ook regelmatig aan de oppervlakte van het water een kijkje nemen. Het is dan extra leuk en spannend met drijvend aas aan de oppervlakte te vissen. Zo zie je de vis echt toehappen!

Aan de oppervlakte vissen is bovendien heel eenvoudig, want je hebt alleen een haak aan een vislijn en een drijvende onderlijn nodig. Karpers zijn verder totaal niet kieskeurig als het om aas gaat. Goed drijvend aas zijn broodkorsten, hondenbrokken of drijvende boilies.

Karperhengel

Voor karpervissen bestaan speciale karperhengels. Wat voor soort hengel jij kiest, is afhankelijk van de manier waarop je wilt vissen. De belangrijkste variabelen waar je rekening mee kunt houden zijn de lengte, testcurve en actie van de hengel.

Lengte karperhengel

Karperhengels zijn gemiddeld tussen de 10 Engelse voet (3 meter) en 14 voet (4,20 meter) lang. Een lange hengel is uitermate geschikt om ver mee te werpen. Kies dus een langer model als je statisch wil gaan vissen. Een kortere hengel is geschikt voor actief karpervissen met pen vanaf de oever of op een boot.

Testcurve karperhengel

Met de testcurve wordt aangegeven hoeveel gewicht aan de hengel kan hangen om hem in een hoek van 90 graden te laten buigen. Dit gewicht wordt uitgedrukt in Engelse ponden (lbs). De testcurve zegt dus iets over de sterkte van de hengel.

Ook hier geldt dat statisch vissen op grote afstand een hengel met een grotere testcurve vereist. Denk hierbij aan 2,5 pond (1,133 kilogram) tot 4 pond (1,812 kilogram). Dit is mede van belang omdat je met statisch vissen vaak grotere karpers vangt.

Voor penvissen is een relatief lage testcurve van 1,5 pond (680 gram) tot 2 pond (906 gram) voldoende.

Actie karperhengel

Hoe snel de hengel na buiging weer naar de originele positie terugveert wordt de ‘actie’ genoemd. De actie wordt bepaald door de plek waar de hengel buigt. Dit heeft weer te maken met de tapering van de hengel. Een slow tapered hengel buigt in de gehele lengte tot aan het handvat.

Bij slow tapered hengels duurt het terugveren relatief lang. We spreken dan van weinig of een kleine actie. Dit soort hengels zijn geschikt voor penvissen aan de oeverzijde. Je kunt hiermee beter van het juiste moment gebruikmaken om de karper aan te slaan.

Fast tapered hengels buigen in de punt en veren dus snel terug. Deze hengels hebben een grote actie en zijn vooral geschikt voor langeafstandsvissen. Je kunt hiermee namelijk veel verder werpen.

Ga ’s zomers karpervissen

Karpervissen doe je het meest succesvol in de zomer. En het kan vrijwel overal in Nederland en België. Ga op een mooie dag dus lekker de natuur in, geniet van het weer en de rust, en van de spanning van het vissen.

Veel karpervissers geven aan dat het niet eens uitmaakt of ze iets vangen of niet, van het vissen genieten ze sowieso! En vang je toch een mooi exemplaar, dan is het een prachtig gezicht om die na vrijlating weer rustig te zien wegzwemmen.

Filmpje: leer karpervissen met de pen

In deze video leer je de basis van karpervissen met een pen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *