Visapps: overzicht handige apps voor vissers

Ook de sportvisserij digitaliseert. Steeds meer apps voor op je smartphone of tablet maken jouw tijd aan de waterkant productiever, aangenamer en succesvoller! Met deze vijf apps ben jij helemaal klaar voor het visseizoen.

VISplanner

Sportvisserij Nederland heeft niet stilgezeten en heeft maar liefst drie onmisbare visapps ontwikkeld.

De eerste is de VISplanner. In Nederland ben je verplicht deze app op je telefoon te hebben als je gaat vissen, mits je niet de papieren lijst van viswateren mee wil nemen. De VISplanner geeft namelijk een overzicht van alle viswateren van Nederland en geeft aan welke vergunning je voor elk water nodig hebt. In combinatie met je VISpas vormt de VISplanner je vergunning om ergens te vissen. Bij controle moet je dit kunnen aantonen.

De VISplanner is sowieso een handige tool, want de app geeft per viswater ook allerlei informatie over veelvoorkomende vissoorten, de beste visstekken en hengelsportzaken en andere visvoorzieningen in de buurt. Je kunt er zelfs ook mee bijhouden op welke visstekken je al gevist hebt.

De VISplanner is gratis en is ook online te raadplegen op VISplanner.nl. De viskaarten worden bovendien direct gedownload, zodat je de app ook offline kunt gebruiken. Hou er daarom wel rekening mee dat de app relatief veel geheugen op je telefoon in beslag neemt.

visplanner

VISsengids

De VISsengids is nog zo’n handige app van Sportvisserij Nederland, die voornamelijk aan de waterkant goed van pas komt. Met deze app kun je je vangst namelijk eenvoudig opzoeken en determineren. De VISsengids bevat een database van alle in Nederland voorkomende zoetwater- en zeevissen, inclusief uitgebreide informatie over uiterlijkheden, verspreiding, gedragingen, voedsel en meer.

Ook handig: de app geeft direct informatie over de Nederlandse viswetgeving per vissoort, zoals gegevens over gesloten perioden, minimale of maximale afmetingen en de terugzetplicht.

Je kunt vissen op alfabet, familienaam of trefwoord opzoeken, maar de app beschikt ook over een VISsenscanner! Met deze scanner kan de app je vangst zelf volledig automatisch determineren. Ideaal als je niet zeker weet wat voor soort vis je gevangen hebt!

vissengids

Mijn VISmaat

Tot slot heeft Sportvisserij Nederland nog een sociaal platform voor sportvissers ontwikkeld. Met Mijn VISmaat kan je een eigen profiel aanmaken, waarmee je uitgebreide informatie over je vangsten kunt documenteren. De gegevens kun je met vrienden delen of (gedeeltelijk) privé houden. Naast het sociale aspect van deze app kun je er ook uitstekend je visstatistieken mee bijhouden. Zo zie je na verloop van tijd eenvoudig trends wat betreft succesvolle visstekken, vistijden of aassoorten.

Mijn VISmaat heeft een handige koppeling met de VISsengids, waardoor je eenvoudig kunt documenteren welke vissen je gevangen hebt. Je hebt daarbij de mogelijkheid allerlei details van je vangst op te slaan, zoals de lengte en het gewicht van de vangst, het gebruikte aas en de diepte waarop je de vis gevangen hebt.

Natuurlijk is het ook mogelijk foto’s en video’s toe te voegen. Zo ontstaat een handig vangstenlogboek. Mijn VISmaat is ook online te gebruiken via MijnVISmaat.nl.

mijn vismaat

Fox Swim Mapper

Niet iedereen is fan van Fox Swim Mapper, maar als je niet al te competitief bent, biedt ook deze app uitkomst. Met Fox Swim Mapper kun je je beste visstekken heel exact op een kaart markeren en documenteren. Zo kun je bij elke visstek foto’s en exacte afstanden toevoegen en met pictogrammen specifieke kenmerken aangeven.

Het nadeel is dat betalende gebruikers al deze gegevens kunnen inzien. Als je je stekken liever geheim houdt, is deze app dus niet echt iets voor jou.

Buienradar

Zit jij het liefst alleen als het zonnetje schijnt aan de waterkant? Dan is een betrouwbare weerapp onmisbaar. De alom bekende en populaire weerapp WeatherPro wordt helaas sinds september 2020 niet meer geüpdatet. Achter de schermen wordt aan een nieuwe, wereldwijde weerapp gewerkt, maar tot die tijd doen we het met alle plezier weer met het vertrouwde Buienradar.

Buienradar geeft zeer actuele weersvoorspellingen voor de aankomende 24 uur, waarbij je op radarbeelden kunt zien wanneer er een regenbui aankomt. Ook geeft de app een weersvoorspelling voor de aankomende twee weken, zodat je je visstrip enige tijd van te voren kunt plannen.

Voor vissers is het bovendien handig dat Buienradar informatie geeft over mist, de wind en de windrichting, en over pollen en muggen. Buienradar is gratis, maar betalende klanten zien geen reclame.

buienradar

Met deze vijf apps komt die smartphone ook aan de waterkant nog goed van pas!