Zeevissen: tips en info om te vissen op zee

Van de zee hebben we in Nederland en België genoeg! Zeevissen is dan ook een populaire en spannende tak van de hengelsport die speciale materialen en technieken vereist.

In de zee vang je hele andere vissen dan in zoet water. Denk bijvoorbeeld aan zeebaars, wijting, paling, schol en makreel. En als je met een bootje wat verder de zee op gaat, maak je ook nog kans op een vangst van flink formaat. Dat maakt zeevissen een echte sport, waarvoor je wel moet weten wat je doet.

Locaties voor zeevissen

Je kunt prima vanaf het droge zeevissen. Ga dus lekker een dagje naar het strand en combineer het met zeevissen.

Dieper water bereik je nog gemakkelijker in havens, of op pieren en dammen. Zo hoef je minder ver te werpen.

Zeevissen op een boot

Als je grote zeevis wilt vangen, heb je echter een boot nodig. Bij verschillende rederijen kun je voor een dag een boot huren. Vis je niet vaak in de zee, dan is het bij veel rederijen mogelijk het materiaal erbij te huren.

Het voordeel van een boot is dat je in dieper water kunt vissen. Ook kun je op zoek gaan naar locaties waar veel vis zich ophoudt, bijvoorbeeld in de buurt van scheepswrakken. Vooral in de winter is dit te moeite waard; veel vis verruilt de kust dan voor diepere wateren. Bij scheepswrakken maak je dan kans op het vangen van kabeljauw, platvis en grote zeebaars.

Hengel zeevissen

Op zee heb je over het algemeen groter en sterker materiaal nodig dan op zoet water. Je gebruikt een grotere hengel, langere lijn en grotere molen. Ook spreekt het voor zich dat het materiaal zoutbestendig moet zijn. Spoel het materiaal na een dagje vissen wel nog even extra schoon om de levensduur ervan te verlengen. Lees hier meer over het onderhoud van je vismateriaal.

Strandhengel en boothengel

Voor zeevissen is het noodzakelijk dat je behoorlijk ver kunt werpen. Je hebt dus een lange werphengel met grote werpmolen nodig. Zeevissen vanaf het strand doe je met een speciale strandhengel; op een boot vis je liever met een boothengel. Een boothengel is iets korter dan een strandhengel en heel sterk. Zo kun je er met een gerust hart een grote zeevis mee vangen.

Suggestie strandhengel:

De Albatross Deep Blue Pro Energizer Beachcaster 500 is een aanvaardbaar geprijsde strandhengel van 5 meter. Ideaal voor het zeevissen.

  • Superstrakke en krachtige hengel
  • 3-delig incl. sic-ogen en gevoerde reelseats
  • Geweldige werpeigenschappen
  • Lengte: 5 meter
  • Transportlengte: 1,75 meter
  • Gewicht: 745 gram
  • Werpgewicht: 100-200 gram

Bestel de Albatross Beach Caster 500 voor slechts € 139

Welke vislijn voor zeevissen?

Zeevissers gebruiken meestal nylon vislijnen in plaats van gevlochten lijnen. Nylon is beter bestand tegen schuren tegen stenen, rotsen of andere obstakels. Kies daarbij voor een lijn met weinig rek, zodat je het sneller merkt als je beet hebt.

  • Voor strandvissen wordt meestal een lijn met een dikte van 0,35 of 0,40 millimeter gebruikt.
  • Voor bootvissen is een dikkere lijn van 0,45 tot 0,60 millimeter nodig. Zeker als er veel rotsen zijn, is het verstandig een onderlijn van 0,50 millimeter te gebruiken.

Welke vishaak voor zeevissen?

Voor zeevissen bestaan uiteraard ook speciale, zoutbestendige zeehaken. Deze zijn extra sterk, zodat je goed voorbereid bent op een grote vangst.

Werpmolen

Molens zorgen ervoor dat je de lijn ver kunt werpen en weer op hoog tempo binnen kunt halen. Werpmolens zijn er in verschillende maten, van 500 tot 12.000.

Zeemolens hebben meestal een maat van 4.000 en groter en beschikken over een grote spoel en hoge inhaalsnelheid. Dit is belangrijk, want met de lange lijn die je op zee gebruikt kan een vis zich snel vast zwemmen tussen de rotsen.

Suggestie vismolen:

De Axxa Saltliner is een krachtige molen die zich uitstekend leent voor zee, zelfs in ruigere omstandigheden.

  • 10 + 1 kogellagers
  • Materiaal: aluminium
  • grote EVA-slingerknop
  • lichte rotor
  • RVS as
  • Powerslip – 15kg belasting
  • Permanente antiretour
  • Lichtgewicht aluminium spoel
  • Powerbeugel
  • Spoelcapaciteit: 0,40mm-220m
  • Overbrenging: 5,5:1
  • Gewicht: 490g

Bestel de Axxa Saltliner online voor €79,50

Lood

Bij zeevissen gebruik je eigenlijk altijd lood om ervoor te zorgen dat het aas niet door de stroming wordt meegenomen. Met lood kan je bovendien verder werpen.

  • Voor weinig stroming is een loodje van 100 tot 150 gram voldoende,
  • maar voor meer stroming kan je lood tot wel 250 gram gebruiken. Vaak is ankerlood een uitkomst; dit lood heeft weerhaken, waardoor het niet gauw over de bodem verschuift.

Aas zeevissen

Dood aas

Zeepieren en zagers zijn het klassieke zeevissersaas. Dit aas is bij vrijwel elke zeevis in trek, dus vang je er van alles en nog wat mee. Je kunt het aas bij eb zelf steken of bij een hengelsportzaak kopen. Andere mogelijkheden voor dood aas zijn:

  • Krab: je kunt zowel kleine, zachte krabbetjes gebruiken of alleen het vlees van een grotere krab nemen. Gebruik een grotere haak en bindt de krab indien nodig extra vast, zodat je niet bang hoeft te zijn dat het aas van de haak valt tijden het werpen. Met krab vis je vooral op gul en zeebaars.
  • Garnaal: prik de haak door de kop van de garnaal, zodat het aas goed vast zit. Met garnaal maak je vooral kans op platvis of zeebaars.
  • Reepjes vis, zoals makreel, spiering of zalm: allerlei soorten zeevissen happen op deze aassoorten. Makreel heeft opvallende kleuren en een herkenbare smaak. Een halve makreel is dan ook prima aas voor grotere zeevissen.
  • Inktvis: ook inktvis is bij verschillende zeevissen in trek.

Kunstaas

Vooral shads winnen onder zeevissers aan populariteit. Bootvissers gebruiken ze om over de bodem naar gul te vissen. Vanaf het strand wordt met shads veel zeebaars gevangen.

Handige benodigdheden zeevissen

Hengelsteun

Bij zeevissen wordt ‘op de top’ gevist. Met die ‘top’ wordt de hengeltop bedoelt; die moet goed in de gaten gehouden worden om te kijken of je beet hebt. Positioneer de hengel daarom schuin omhoog. Dat doe je het makkelijkst met een hengelsteun.

Voor strandvissen zijn er modellen die je eenvoudig in het zand prikt, maar er zijn ook professionelere steunen die ook op rotsachtige grond goed blijven staan.

Vistang

Als je een grote zeevis hebt gevangen, kan het nog wel eens een gevecht zijn de vis naar boven te takelen en de haak te verwijderen. Zorg er daarom voor dat je altijd een vistang meeneemt. Hiermee is de klus een stuk gemakkelijker geklaard.

Reserveonderdelen

Omdat je met zeevissen over het algemeen meer te maken hebt met wind, stroming, rotsen en een grote vangst, is de kans ook groter dat je onderdelen verliest. Zorg voor voldoende reserveonderdelen om de dag niet voortijdig te moeten afbreken.

Filmpje: Overzicht benodigdheden om te vissen op zee

In dit korte filmpje wordt nog even voor je samengevat wat je allemaal nodig hebt voor je dagje vissen aan zee.