Onderhoud vismateriaal

Veel visliefhebbers investeren in vismateriaal van topkwaliteit: een prachtige, handgemaakte werphengel bijvoorbeeld. En daar hoort ook een kwalitatieve molen bij, en vislijnen en allerlei soorten kunstaas.

Als sportvisser wil je te allen tijde op je materiaal kunnen vertrouwen. Zorgvuldig onderhoud van je vismateriaal is hiervoor essentieel. Zo blijft de kwaliteit ervan behouden, verleng je de levensduur en voorkom je dat er tijdens het vissen een onderdeel tegenwerkt.

Onderhoud vishengel

Alhoewel het grootste gedeelte van het hengelaanbod tegenwoordig van zeer duurzame en slijtvaste materialen gemaakt is, heeft elke hengel nog steeds een paar zwakke punten: de top en de hengelsluiting.

Vooral de hengelsluiting, het stuk waar de twee hengeldelen over elkaar heen schuiven, is gevoelig voor beschadigingen en moet nauwkeurig onderhouden worden.

Wat best doen na iedere visbeurt?

  • Maak je hengel na iedere visbeurt schoon met een microvezeldoekje en lauw water.
  • Besteed hierbij extra aandacht aan de sluiting. Als hier vuil of zand in achterblijft, beschadig je de hengel de eerstvolgende keer dat je de hengeldelen weer in elkaar schuift.
  • Maak de oogjes van werphengels met een spiraalborsteltje of rager schoon.
  • Laat de hengel drogen en wrijf hem vervolgens eventueel met een beetje teakolie of bijenwas in. Hierdoor staat hij weer helemaal te glimmen!
  • Het elastiek van vaste hengels kan je met een druppeltje weekmaker soepel houden.

Wat onderhouden met enige regelmaat

Hengels met kurken handvatten check je best met enige regelmaat. Zodra er te veel vochtigheid in komt, slaat het handvat namelijk groen of zwart uit.

  • Je kunt dit reinigen met een sopje met Cif of licht opschuren.
  • Is het handvat echt beschadigd? Gebruik dan een mengsel van kurkpoeder en houtlijm om putjes en butsen op te vullen.

Jaarlijks hengel onderhouden

Elke hengel verdient jaarlijks een grote onderhoudsbeurt.

  • Controleer de hengel eerst volledig op beschadigingen. Vertonen de sluitingen speling? Laat dit dan bij een hengelsportzaak repareren. Rafelige deeltjes bij de sluitingen kan je zelf wegschuren.
  • De oogjes van een werphengel controleer je eenvoudig op onregelmatigheden door er een nylon dameskous doorheen te halen. Komt de kous er ongeschonden doorheen? Dan zijn de oogjes nog helemaal goed.
  • Een ingebouwd elastiek controleer je op soepelheid en kun je indien nodig vervangen.
  • Vervolgens reinig je de hengel volledig met een ontvettende rod cleaner. Je verwijdert hiermee alle vettige aanslag en eventueel vuil.
  • Daarna vet je de hengel opnieuw in met een speciale was. Zo zorg je ervoor dat de hengeldelen weer soepel in elkaar schuiven. Vermijd hierbij de ogen, want als die vet zijn, wordt je lijn dat uiteindelijk ook, waardoor die kan gaan drijven.
  • Spray de bussen en hengelsluitingen tot slot in met siliconenspray. Let op: gebruik hiervoor liever niet de alom bekende WD-40-spray, want dat bevat bestanddelen die snel nieuw vuil aantrekken. Een aanbeveling van ons is de Motip Siliconenspray die je hier kan kopen via Bol:

Koop hier je siliconenspray voor € 26,16

Onderhoud vismolen en reel

Na iedere visbeurt

Ook je molen of reel spoel je na iedere visbeurt goed af. Dit geldt in het bijzonder voor molens die voor zeevissen gebruikt zijn, omdat het zout van het zeewater anders aan de metalen onderdelen gaat vreten.

Laat de molen drogen en berg zeevismateriaal apart van ander vismateriaal op. Zo voorkom je dat eventuele corrosie overslaat.

Met enige regelmaat

Het is tijdens het vissen van groot belang dat de molen of reel soepel loopt. Spuit dit onderdeel dan ook na een aantal keer vissen in met siliconenspray.

Een bijkomend voordeel van siliconenspray is dat het vuil- en waterafstotend werkt, waardoor je (zout)aanslag voor een deel voorkomt.

Jaarlijks

Het is voldoende om één keer per jaar het kapje en de slinger van de molen af te halen en het geheel van binnen met een luchtspuitbusje schoon te spuiten.

Vervang vervolgens best ook de olie of het vet, ook als er nog voldoende in zit. Om zeker van je zaak te zijn kan je een molen ook jaarlijks even bij een hengelsportzaak laten nakijken en onderhouden.

Onderhoud vislijn

Vislijnen moet je regelmatig controleren op beschadigingen. Sowieso is het aan te raden de eerste meters vislijn na iedere visbeurt te verwijderen. Dit gedeelte komt tijdens het vissen onder grote druk te staan en beschadigt snel.

Om langer plezier te hebben van dure lijnen, zoals gevlochten (dyneema) lijnen, kan je de lijn helemaal van de molen halen en andersom terug op de spoel steken. Zo vis je weer met een vrijwel ongebruikt stuk lijn.

Onderhoud kunstaas

Ook kunstaas heeft onderhoud nodig. De vrolijk gekleurde imitatievisjes moeten wel aantrekkelijk blijven onder water en daarvoor moeten ze schoon zijn, glimmen en veel actie vertonen. Controleer haken, splitringen en oogjes daarom op roest en verbuigingen en vervang ze eventueel. Maak alle gebruikte kunstaas na elke visbeurt grondig schoon.

  • Pluggen: deze maak je het eenvoudigst schoon door ze een nachtje te laten weken in water met een bruistablet van Steradent. Steradent wordt normaal gesproken voor kunstgebitten gebruikt, maar zorgt er ook voor dat je plug er de volgende dag weer als nieuw uitziet. Je kunt pluggen zelfs op den duur een nieuw laagje vernis geven. Nog niet gehoord van Steradent? Je kan dat gewoon kopen op Bol.
  • Lepels en spinners: dit type kunstaas kan je goed laten weken in een anti-kalkmiddel. Poetsen met fluortandpasta en een tandenborstel doet ook wonderen. Spoel de lepels en spinners onder de kraan af en wrijf ze droog. Zo gaan ze weer mooi glimmen.

Maak er een gewoonte van je vismateriaal na elke visbeurt schoon te maken en regelmatig te onderhouden. Zo heb je er jarenlang plezier van en geniet je extra van de visdagen aan het water!