Als je nieuw bent in de wereld van de hengelsport, dan denk je misschien dat vissen altijd min of meer op dezelfde manier gebeurt. Maar niets is minder waar! De manier waarop je vist heeft niet alleen te maken met de soort vis die je wilt vangen of de hengel die je gebruikt, maar ook met het aas! De laatste jaren is kunstaas vissen flink in populariteit toegenomen. Reden te meer om het een keer te proberen.
Kunstaas vissen op roofvis
Kunstaas vissen doe je specifiek op roofvis. Veel verschillende roofvissen happen maar al te graag op kunstaas. Dat maakt kunstaas vissen een spannende tak van sport, want alhoewel je het type kunstaas wel een beetje kunt afstemmen op de vis die je wilt vangen, is het als je beet hebt toch altijd een verrassing. De reden dat roofvis zo gretig toehapt is dat kunstaas specifiek ontworpen is om roofvissen te prikkelen en zo uit de tent te lokken.
Kunstaas en roofvissen
Kunstaas zijn metalen, houten of kunststof objecten, in felle, reflecterende kleuren, en vaak in de vorm van prooivisjes. Het aas geeft niet alleen visuele prikkels, maar vormt onder water ook stromingen, wervelingen, trillingen en andere effecten. Het is de bedoeling dat je hier als visser actief aan bijdraagt door het aas met verschillende technieken binnen te vissen.
Soorten roofvissen
Met kunstaas wordt voornamelijk op drie soorten roofvis gevist: snoek, snoekbaars en baars. De snoek is de bekendste roofvis in Nederland en België. Je vindt hem in bijna elk water. Snoeken zijn gek op alle soorten kunstaas. Naar snoekbaars vis je vooral op de bodem van het viswater, waar de snoekbaars graag jaagt. Je hebt hier dus zinkend of zogenaamd ‘dieplopend’ kunstaas voor nodig. Baars vang je effectief met kunstaas in een bescheiden formaatje.
Overige roofvissen
Naast de drie bekende roofvissen loop je met kunstaas ook de kans een forel , roofblei, kopvoorn of meerval te vangen. Dit komt minder vaak voor, ook omdat er van bepaalde soorten roofvissen simpelweg minder zijn, maar je weet nooit van tevoren wat de dag gaat brengen!
Techniek kunstaas vissen
Vissen met kunstaas is een actieve sport. Je werpt het kunstaas uit en vist het vervolgens direct weer naar je toe. Hierdoor beweegt het kunstaas door het water, net als een prooivisje dat nietsvermoedend rondzwemt. Heb je geen beet? Dan herhaalt dit proces zich weer. Kunstaas vissers lopen hierbij vaak verschillende stekken af, proberen verschillende technieken en werprichtingen en werken zelfs met verschillende soorten kunstaas. Het is per dag en locatie afhankelijk wat het beste werkt. Dat maakt kunstaas vissen heel interactief en boeiend.
Binnenvissen kunstaas
Dat ‘binnenvissen’ kun je op verschillende manieren doen. Vaak werkt het goed om af te wisselen in snelheid door het aas met korte rukjes naar je toe te trekken en het dan weer even met rust te laten. Ook kun je de hengeltop verticaal of horizontaal bewegen. Door verticale bewegingen te maken, komt het kunstaas dan weer in diepere en dan weer in ondiepere waterlagen terecht. Door de hengel horizontaal heen en weer te bewegen maakt het kunstaas slalom- of zigzagbewegingen in het water. De bedoeling hiervan is natuurlijk om de aandacht van de roofvis te trekken!
Hengel kunstaas vissen
Om met kunstaas te vissen heb je een flexibele werphengel van ongeveer 2 tot 3 meter lang en een goede molen nodig. Dit wordt ook wel een spinhengel genoemd. Omdat je het kunstaas continu uitwerpt en weer binnenvist, is de werpmolen buitengewoon belangrijk. En als je een grote roofvis aan de haak hebt geslagen, zorgt een kwalitatieve molen ervoor dat je goed kunt ‘drillen’ en de lijn niet breekt.
Lijn en onderlijn
Meestal gebruiken kunstaas vissers een gevlochten hoofdlijn. Dit type lijn heeft weinig tot geen rek, waardoor je te allen tijde goed contact met het kunstaas houdt, ook als je het ver weg geworpen hebt. Bij vissen op roofvis heb je eveneens een fluorcarbon of stalen onderlijn nodig, omdat de kans bestaat dat de roofvis de hoofdlijn doorbijt.
Soorten kunstaas
Het ene kunstaas is het andere niet. Er bestaan verschillende typen kunstaas die ook nog eens in ontelbaar veel uitvoeringen te verkrijgen zijn. ‘Goed’ of ‘slecht’ kunstaas bestaat eigenlijk niet. De meeste vissers nemen een heel arsenaal aan verschillende soorten mee als ze gaan vissen. Met welk type je succes hebt, is afhankelijk van de dag, het tijdstip, het viswater, en de vis. Vaak is het niet duidelijk waarom het ene type kunstaas wel werkt en het andere niet. Het is een kwestie van uitproberen!
1. Pluggen
Pluggen lijken nog het meest op echte prooivisjes. Ze zijn van hout of kunststof gemaakt en kunnen allerlei kleuren hebben. Neem je er eentje met baarsachtige strepen, dan loop je vooral kans een snoek te vangen. Pluggen bestaan meestal uit één geheel, maar kunnen ook meerdelig zijn. De onderdelen zitten dan met ringen aan elkaar vast en kunnen in het water onafhankelijk van elkaar bewegen.
Het belangrijkste onderdeel van de plug is de zogenaamde ‘schoep’ op de neus. Die zorgt ervoor dat de plug bij het binnenvissen op een soort waggelende manier gaat bewegen. Er zijn zowel drijvende als zinkende pluggen. Een drijvende plug komt, als je stopt met binnenvissen, vanzelf naar de oppervlakte. Door weer te versnellen zorgt de schoep ervoor dat de plug weer naar beneden duikt.
2. Jerkbaits
Een plug zonder schoep noemen we een jerkbait. Als je met jerkbaits vist, moet je dus extra je best doen om het aas onder water in beweging te brengen. Dit kan het best met een korte hengel tot 2 meter. Door op onregelmatige wijze rukjes aan het aas te geven, zorgt de jerkbait aan de oppervlakte voor veel lawaai en trillingen.
3. Spinners
Spinners lijken eigenlijk nauwelijks nog op een vis. Ze bestaan uit een metalen, ovaalvormige plaatje dat het spinnersblad wordt genoemd. Het spinnersblad kan om een stalen as draaien. De haak zit aan het einde van die as. Onder water zorgt een spinner voor wervelende waterstromen. Naast de drie bekende roofvissen wordt hier ook regelmatig forel mee gevangen.
4. Lepels
Een lepel is ook een metalen plaatje, maar is wat langwerpiger en smaller qua vorm. De haak bevindt zich direct aan het einde van de lepel. Lepels kun je ver inwerpen, waardoor je een groter gebied in één keer kunt bevissen.
Laat je het aas met rust, dan maakt het een dwarrelende beweging naar beneden. Door de golvende vorm en vaak gouden en zilveren kleuren van lepels schitteren ze prachtig in het water. Hiermee imiteren ze op effectieve wijze opvallende prooivisjes.
5. Softbaits
Softbaits vertonen onder water veel actie, omdat ze van zachte en flexibele kunststof gemaakt zijn. Shads zijn een bekend type softbaits. Meestal hebben softbaits de vorm van een klein visje, wormpje of kreeftje. Softbaits zijn heel geschikt om over de bodem van viswater te laten dansen.
Dit doe je door de lijn strak te draaien en de hengel snel een stukje omhoog te bewegen. Hierdoor springt het aas in het water ook omhoog. Laat de hengel en het aas weer zakken, draai de lijn weer strak en herhaal!
Wat is het beste kunstaas op Bol?
Op bol.com kan je heel wat losse stukken kunstaas vinden, maar je komt over het algemeen een stuk goedkoper uit wanneer je een volledige set op de kop tikt. En daar zitten wel wat interessante zaken bij voor zowel beginnende als doorwinterde roofvissers. Hier een aantal suggesties die we wel kunnen aanbevelen.
Kunstaas set 157-delig incl. 2x 300m vislijn
Wil je beginnen met je collectie kunstaas stevig uit te bouwen? Of wil je gewoon ineens een pak meer mogelijkheden in huis halen? Dan kom je een heel eind met deze set met 157 stuks. Van snoek tot snoekbaars of baars. Hiermee kan je achter de meeste roofvissen aan. Handige voor zowel beginnende als gevorderde roofvissers. De 2 rollen gevlochten en nylon lijn kan je ook altijd wat mee uiteraard. Koop de 157-delige kunstaas set voor slechts 120 euro op bol.com
Set van 270 stuks kunstaas
Deze set is nog wat uitgebreider dan de vorige. Alleen zijn de meeste stukken wel iets minder geavanceerd, vandaar ook het prijsverschil met de vorige. Deze set heb je al voor 60 euro, dus wel leuk voor beginners.
Er zit wel heel wat in van pluggen, kleurrijke shads, poppers, crankbaits, jerkbaits, garnalen, kreeften, blinkers, lepels, wormen en nog heel wat ander kunstaas. Koop de 270-delige set op bol.com voor 60 euro.
Wat meer ervaren? Zoek zelf de shads en ander kunstaas uit
Beschik je al over een aanzienlijke collectie kunstaas? Dan ben je wellicht op zoek naar meer specifieke stukken. Dan verwijzen we je graag door naar het uitgebreide overzicht op Bol waar je voor degelijke prijzen ook prima losse stukken kunstaas kan vinden. Ontdek alle shads op bol.com