Meervalvissen: tips en info

Visduivel’ wordt-ie ook wel genoemd: de meerval. Als je er wel eens één gevangen hebt, begrijp je wel waarom. De meerval is een enorm gevaarte dat wel twee meter lang kan worden en tot wel honderd kilo kan wegen. Met zijn brede, platte bek, dikke buik en enorme aarsvin is het een opvallende verschijning.

De meerval is inheems in Nederland, maar werd voorheen toch relatief weinig gevangen. Daar is verandering in gekomen door de verbeterde waterkwaliteit en het steeds warmer wordende viswater. Meervalvissen is daardoor sterk in opkomst.

Locaties meervalvissen

De meerval komt voor in rivieren, zoals de Rijn, Waal en Maas, maar ook in grote plassen. Daar jaagt hij zowel in de diepere gedeelten als in de oeverzones op vis, slakken en wormen. Muizen, ratten, kikkers en jonge eendjes zijn voor de meerval bovendien ook niet veilig. Overdag houdt de meerval zich liever schuil op de bodem van diepe wateren, terwijl hij ’s nachts op ondiepere plekken jaagt.

Vooral in de winter is het bij meervalvissen van belang de diepte op te zoeken. Hier is het vaak wat warmer en dat trekt niet alleen meervallen, maar ook de prooivissen aan. Je kunt prima vanaf de kant meervalvissen door ver te werpen en de randen van diepe vaargeulen op te zoeken. Meervalvissers maken echter ook vaak gebruik van een boot. Met een dieptemeter zoek je de diepste gedeelten van het viswater op.

Materiaal meervalvissen

Hengel meervalvissen

Meervalvissen is een echte sport, want als je een grote te pakken hebt, kom je er niet zonder gevecht vanaf. Wees dus goed voorbereid en zorg voor geschikt materiaal.

Voor meervalvissen bestaan speciale hengels, die relatief kort en stug zijn. Je kunt ook goed met een karperhengel vissen. Zorg wel voor een sterk model met een testcurve van minimaal drie pond. Ook de molen moet groot en van goede kwaliteit zijn.

Lijn, haak en lood

Gebruik een nylon lijn met een dikte van 00,45 millimeter of een gevlochten lijn van minimaal 0,20 millimeter. Een sterke onderlijn is eveneens noodzakelijk. Ga voor een kevlar of fluorcarbon onderlijn met een trekkracht van minimaal vijftig tot zeventig kilo.

Onderlijnen speciaal voor meervalvissen bestaan ook. Verder heb je een sterke en grote haak nodig (maat 5/0 of 6/0), die goed grip heeft op de enorme meervalbek. Je weet zeker dat je goed zit met een speciale meervalhaak. Voor het vissen op de bodem heb je ten slotte een lood van ongeveer 150 gram nodig.

Aas meervalvissen

1. Dood aas

De meerval slokt zijn prooi met zijn grote bek zo op. Dat betekent dan ook dat je groot aas moet gebruiken. Je kunt gerust voor een dode voorn, blei of kleine brasem van ongeveer 15 centimeter gaan.

Ook kun je een tros dauwpieren gebruiken. Het voordeel hiervan is dat veel vissoorten op dauwpieren afkomen. Je maakt hiermee dus ook kans op een andere mooie vangst. Leuk, als je niet specifiek voor een meerval gaat. Maak gebruik van een flinke dobber of een loodje om het aas net boven of op de bodem te presenteren.

2. Pellets

Vismeelpellets zijn ook effectief voor meervalvissen. Pellets zijn korrels die bestaan uit verschillende, samengeperste ingrediënten waar vissen dol op zijn, zoals vismeel en bloedmeel. Ze bevatten bovendien geur- en smaakstoffen die vis aantrekken. Het is heel eenvoudig pellets aan de haak te haken, waardoor je ver kunt inwerpen zonder het aas te verliezen.

3. Kunstaas

Kunstaas biedt het grote voordeel dat je kunt inspelen op het zeer goede gehoor van de meerval. De meerval kan al op grote afstand geluidstrillingen opvangen en gebruikt dat om prooien op te sporen. Kies daarom bijvoorbeeld voor dieplopende of zinkende pluggen met een ratelend kogeltje. Ga je in diep viswater meervalvissen? Dan zijn shads geschikt. Shads kun je goed over de bodem van het viswater laten dansen om zo de aandacht van de meerval trekken. Zo maak je tegelijkertijd kans op een beet van een snoekbaars!

4. Kwakhout

Niemand weet precies waarom, maar de meerval wordt aangetrokken door het geluid van een kwakhout. Een kwakhout is een stuk hout met een specifieke vorm waarmee op het wateroppervlak geslagen wordt. Dit produceert een soort ‘clonk’-geluid.

Het is een speciale techniek die je even onder de knie moet krijgen, maar met het geluid maak je meervallen actief en lok je ze in de richting van je aas!

Meervalvissen voor de sport

Meervalvissen doe je echt voor de sport. In 2002 werd de roofvis in de nieuwe Flora- en faunawet opgenomen, waardoor er niet op gevist mocht worden. Dit is in 2012 aangepast, maar nog steeds geldt dat je een gevangen meerval direct weer (in hetzelfde water) terug moet zetten. Zo blijft de inheemse populatie van deze opvallende vis intact!

Filmpje: meerval vangen in het voorjaar

In deze video volgen een aantal tips op meerval te vangen, specifieker in het lenteseizoen.