Forelvissen is een zeer populaire vorm van sportvissen. De forel is niet al te groot en heeft vaak prachtige kleuren of tekeningen. Forelvissen is bovendien gemakkelijk te leren, zeker als je in een speciale forelvisvijver gaat vissen!
Op verschillende plekken in Europa, waaronder in België, wordt de forel volop gekweekt om de aantallen op peil te houden. En ben je toe aan een uitdaging? Dan kun je leren vliegvissen; dé techniek voor een mooie forelvangst!
Locaties forelvissen
De forel komt vooral in België veel voor. Maar tegenwoordig biedt het zuiden van Nederland ook steeds meer mogelijkheden om te forelvissen. Forellen zijn zoetwatervissen, vergelijkbaar met en verwant aan de zalm.
Ze houden van koele, heldere, sterk stromende beekjes, rivieren of meren. De beekforel blijft hier zijn hele leven. De zeeforel is een zogenaamde ‘anadrome’ vis. Hij trekt na één of twee jaar naar zee, waar hij een aantal jaar blijft, om daarna weer naar de rivieren terug te komen om te paaien. Dit gebeurt in het voorjaar.
Forelvisvijvers
Naast beekjes en rivieren kun je ook uitermate goed terecht bij speciale forelvisvijvers. In deze vijvers is gekweekte forel uitgezet. Meestal gaat het hier om de gewilde regenboogforel. Deze soort onderscheidt zich van zijn grijs-groen-gele soortgenoot door prachtige gekleurde flanken met een mooie glans.
Hengel forelvissen
De forel wordt niet veel groter dan een halve meter. Je hebt voor forelvissen dus geen grof geschut nodig.
Ga voor een soepele werphengel met dunne nylon lijn met een dikte van 0,18 of 0,20 millimeter. Gebruik je klein aas, zoals wormen, dan kun je zelfs voor 0,16 millimeter gaan. De forel heeft een uitstekend zicht. Een dikkere lijn of onderlijn schrikt de vis dan ook meestal af. Ook de haak mag je klein houden: maat 6 of 8 is voldoende.
Onze tip: Energofish werphengel set
Op zoek naar een uitstekende eerste werphengel voor forel? Dan raden we de Energofish werphengel set aan die je gewoon kan kopen via Bol.
Voor een billijke prijs krijg je een complete set met werphengel, een sterke gelagerde werpmolen van Signol en 150 meter Mitchell nylon van 0,20 mm. De hengel is ook goed om witvis te vangen met de dobber, dus dat is extra mooi meegenomen. Koop hier de Energofish werphengel set voor € 59,99.
Aas forelvissen
Dood aas
Forellen zijn carnivoren, maar houden het wel bij kleine prooien: wormen, insecten en soms kleine visjes. Je kunt dus prima forelvissen met wormen, maden, meelwormen of krekeltjes. Laat het aas aan een lijn met dobber over de bodem van het viswater met de stroming meedrijven.
Kunstaas
Kleine spinners of lepels imiteren de kleine prooivisjes waar de forel op jaagt. Omdat meestal in stromend water op forel wordt gevist, bestaan er speciale forelspinners. Deze zijn klein, maar wel zwaar, waardoor ze minder snel door de stroming worden meegevoerd.
Forelspinners zijn vaak gespikkeld en hebben een kleurrijk patroon. Lepels zijn wat smaller en hebben daarom minder last van de stroming. Kies voor zilveren of gouden lepels van ongeveer 5 centimeter. Ook koper- of geelkleurige lepels leveren vaak succes op.
Foreldeeg
Ga je je geluk beproeven in een forelvisvijver? Probeer dan ook eens te vissen met foreldeeg. De gekweekte forel die in deze visvijvers is uitgezet, is grootgebracht met vispellets. Ze herkennen daarom direct de vorm van foreldeeg.
Vliegvissen op forel
Vliegvissen is een speciale vistechniek, waarbij vrijwel gewichtloos aas wordt gebruikt dat op vliegen of andere insecten lijkt. Het gewicht van de (drijvende) lijn wordt gebruikt om het aas te werpen. Het is de bedoeling dat je het aas werpt op de plek waar jij denkt dat de forel zich schuilhoudt. Bijvoorbeeld achter stenen of onderaan watervalletjes.
Vliegvissen is met name populair onder forel- en zalmvissers, maar er kunnen heel veel soorten vissen mee worden gevangen. Zelfs snoek, snoekbaars, karper en zeebaars! In Nederland wordt de techniek ook veel gebruikt voor ruisvoornvissen.
Vliegvissen heeft zich bewezen
Dat vliegvissen uitermate succesvol is, blijkt wel uit de lange geschiedenis van de techniek. Al in de tweede eeuw voor Christus viste men in China met deze techniek. Het zou alleen nog tot het midden van de vijftiende eeuw duren voordat vliegvissen in Groot Brittannië werd geïntroduceerd.
Vanaf daar verspreidde het zich aan het eind van de negentiende eeuw naar België en Nederland. Tegenwoordig is vliegvissen overal ter wereld mateloos populair. Je kunt de techniek goed leren bij speciale vliegvisvijvers!
Materialen vliegvissen op forel
Vlieghengel, lijn en reel
Om te kunnen vliegvissen heb je een hele andere uitrusting nodig. De techniek vereist een speciale vlieghengel en een dikkere, drijvende lijn met een dunnere onderlijn. In plaats van een werpmolen, gebruiken veel vliegvissers een reel. Deze maakt het gemakkelijker de drijvende lijn uit te werpen.
Haak
Aan de onderlijn bevestig je aan een haak zonder weerhaken het aas: een kunstvlieg of -insect. Heb je beet, dan komt de haak voorin de bek van de forel terecht. Dit maakt het eenvoudig om de haak weer te verwijderen en de vis terug te zetten. Vliegvissen is daardoor een relatief diervriendelijke techniek.
Kunstvliegen
Er bestaan allerlei soorten kunstinsecten voor vliegvissen, maar samen worden ze vaak simpelweg ‘kunstvliegen’ genoemd. Je kunt kiezen voor drijvende kunstvliegen, waarmee je aan de oppervlakte van het water vist, of zinkende kunstvliegen. Zinkende kunstvliegen zakken langzaam naar de bodem van het viswater en imiteren daarmee dode insecten.
Enthousiast geworden? Je kunt bij een forelvisvijver eenvoudig met forelvissen beginnen. Vaak kun je er alle materialen huren en zelfs les nemen!