Vissen met shads

Onder de kunstaasvissers zijn shads mateloos geliefd. Met deze gummi-achtige nepvisjes wordt met veel succes gevist op snoek, snoekbaars en baars. En dat kan je op verschillende manieren doen. Voor vissen met shads is echter altijd actie vereist. Je bent zelf continu actief met het aas in de weer. Dat maakt een vangst pas echt de moeite waard!

Wat zijn shads?

Shads zijn een type softbaits: nep prooidiertjes, gemaakt van een zachte, rubberachtige kunststof. Softbaits zijn er in de vorm van kreeftjes en krabbetjes, garnalen, kikkers, wormen en allerlei andere waterdiertjes. Wanneer het over shads gaat, worden de softbaits in de vorm van visjes bedoelt.

Goede shads nodig als beginner? De onderstaande set bevelen we je graag aan.

Koop deze 157-delige kunstaas set voor slechts 120 euro op bol.com

Actie in het water

Shads zijn zo succesvol als kunstaas, omdat ze in het water flink wat ‘actie’ vertonen. De vorm en het zachte materiaal van de shad zorgen ervoor dat het nepvisje onder water aantrekkelijk heen en weer schommelt en zigzagt.

Sommige shads hebben zelfs een roterende staart, voor nog meer actie! Deze beweging wordt nog eens versterkt door het actief (met kleine rukjes) binnenvissen van dit type taas.

Welke vis vang je met shads?

Met shads ben je vrijwel verzekerd van een snoek, snoekbaars of baars als vangst. Snoek en baars kom je in alle waterlagen wel tegen, maar snoekbaars jaagt het meest vlak boven de bodem. Met shads vis je dan ook in de onderste waterlagen.

Montage shads

Shads gebruik je altijd in combinatie met een loodje. Het aas moet immers naar de bodem van het viswater zinken. Door het loodje kun je de shad bovendien gemakkelijk ver inwerpen. Meestal worden voor het vissen met shads jigheads gebruikt: vishaken waar het loodje al aan vastzit. Je hoeft de shad er dan alleen nog maar op te prikken.

Jighead

Zorg ervoor dat je een jighead gebruikt die qua afmeting bij je shad past. De haak moet er halverwege de shad weer uitkomen. Ervaren kunstaasvissers vissen meestal met jigheads van 5 tot 7 gram, maar beginners kiezen liever voor een zwaardere variant van 14 gram of meer. Dit maakt het makkelijker om vlak boven de bodem te vissen.

paladin 14 gram

Ontdek de set van 20x Paladin jigheads van 14 gram voor beginners

Uiteraard is het gewicht ook afhankelijk van de stroming: in snelstromend water moet je zwaarder lood gebruiken.

Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten jigheads, de ronde en afgeplatte variant:

  • Ronde jigheads met een rond of kogelvormig loodje bieden de minste weerstand. Je kunt hiermee ver ingooien en de shad zinkt relatief snel naar de bodem. Dit type jighead wordt dan ook met name in diep water gebruikt.
  • Afgeplatte jigheads met een plat loodje zijn ‘zelfstaand’. Dit betekent dat ze op de bodem op de platte kant blijven staan en de shad met de neus naar beneden en de staart omhoog gepositioneerd wordt. Dit type is ideaal voor bodems met veel waterplanten, omdat de shad zo minder snel achter allerlei troep blijft hangen. Een afgeplatte jighead biedt wat meer weerstand en het duurt dan ook wat langer voordat de shad naar de bodem van het viswater gezonken is. Afgeplatte jigheads zijn daarom ideaal voor ondiep water.

Op zoek naar goede jigheads? Koop deze set van 30 stuks van 10 g voor € 202.

Jigheads paladin

Hoe vis je met shads?

Met shads ben je altijd druk in de weer. In tegenstelling tot andere aassoorten is het met vissen met shads niet de bedoeling dat je het aas statisch boven de bodem aanbiedt. In plaats daarvan vis je het continu binnen. Zo maak je optimaal gebruik van dit type aas. Je kunt dit grofweg op twee manieren doen:

  • Met korte rukjes: werp de shad uit, draai de lijn strak en laat de shad door het water springen door de hengeltop met een ruk omhoog te bewegen. Terwijl de shad weer langzaam naar de bodem dwarrelt, draai je de lijn weer strak. Dit proces herhaal je tot je de shad helemaal binnengevist hebt (als je tussendoor niet beet hebt).
  • Geleidelijk: werp de shad uit en haal hem met een continu tempo geleidelijk binnen. Zorg ervoor dat de shad vlak boven de bodem ‘zwemt’. Shads met veel eigen actie zijn hier heel geschikt voor. De vormgeving van de shad zorgt er dan voor dat het zigzaggend door het water beweegt. Met deze techniek heb je het aas wat sneller weer binnengevist en moet je vaker inwerpen. Hierdoor kan je wel grote oppervlaktes in korte tijd bevissen.

Je kunt prima op deze manier vanaf de kant aan de slag gaan, maar deze technieken worden ook toegepast vanuit een bootje. We spreken dan van ‘verticaal vissen’.

Welke shad kies je?

In de meeste hengelsportzaken zijn shads alom vertegenwoordigd. Welke kies je?

Grootte

  • Shads van tussen de 8 en 12 centimeter worden het meest gebruikt.
  • Vis je vroeg in het seizoen en verwacht je vooral jonge vissen? Kies dan voor shads van 5 tot 10 centimeter. Hiermee maak je de meeste kans op baars en kleine snoek.
  • Grote shads, van 10 tot wel 20 centimeter zijn geschikt voor grote snoek en snoekbaars. Ook wordt daar nog wel eens meerval mee gevangen! In diep water vis je altijd met grote shads.

Vorm

De vorm van de staart is het belangrijkst. Hoe breder de staart, hoe meer weerstand de shad in het water heeft. Shads met veel weerstand zijn vooral geschikt voor ondiep, stilstaand water. Deze shads dwarrelen dan rustig naar beneden.

Voor snelstromend water kies je voor shads met kleine staarten, zodat de stroming de shad niet teveel meesleurt.

Kleur

De meest geschikte kleur voor je shad is allereerst afhankelijk van de helderheid en de diepte van het water. Felle en opvallende kleuren doen het beter in troebel water, natuurlijke kleuren zijn juist weer geschikt voor helder water. Hoe dieper het water, hoe meer kleuren slecht zichtbaar worden.

  • Rood ‘verdwijnt’ als eerste; rode shads zijn daarom alleen geschikt voor viswateren tot maximaal 3 meter diep.
  • Geel verdwijnt na een meter of 5.
  • Op grote diepte vis je het liefst met fluorescerende kleuren, groen of blauw.
  • Is in het viswater veel kleine baars als prooivis aanwezig? Dan loont het om te vissen met shads in baarskleuren en met strepen.

Extra geur voorzien

Je kunt je shads ten slotte ook nog extra geur meegeven. Vooral in de winter, als de roofvissen minder actief zijn, is dat een effectief extra lokmiddel. Je kunt je shad prima met secondelijm insmeren en door het vismeel halen. Ook is het mogelijk shads met geurstof in te spuiten.

Vissen aanslaan met shads

Een aanbeet is vaak overduidelijk. Vooral snoekbaarzen staan bekend om hun harde aanbeten. De klap op de hengel kan behoorlijk zijn en het is dan ook niet moeilijk te weten wanneer je precies moet aanslaan. Maar ook bij kleine trillingen of stootjes is het de moeite aan te slaan. In de meeste gevallen heb je namelijk beet! Omdat het materiaal van shads zo zacht is, kan de roofvis er echt zijn tanden in zetten. Het duurt daardoor vaak even voordat de vis doorheeft dat de shad geen echte prooi is. Aanbeten worden daarom vaak met succes tot vangsten omgetoverd!

Wat zijn de beste shads op Bol?

Op bol.com vind je heel wat losse shads, maar je komt over het algemeen een stuk goedkoper uit wanneer je een volledige set op de kop tikt. En daar zitten wel wat interessante zaken bij voor zowel beginnende als doorwinterde roofvissers. Hier een aantal suggesties die we wel kunnen aanbevelen.

Kunstaas set 157-delig incl. 2x 300m vislijn

Begin je pas om je collectie shads en kunstaas stevig uit te bouwen? Of wil je gewoon ineens een pak meer mogelijkheden in huis halen? Dan kom je een heel eind met deze set met 157 stuks. Van snoek tot snoekbaars of baars. Hiermee kan je achter de meeste roofvissen aan. Handige voor zowel beginnende als gevorderde roofvissers. De 2 rollen gevlochten en nylon lijn kan je ook altijd wat mee uiteraard. Koop de 157-delige kunstaas set voor slechts 120 euro op bol.com

Set van 270 stuks kunstaas

Deze set is nog wat uitgebreider dan de vorige. Alleen zijn de shads iets minder geavanceerd, vandaar ook het prijsverschil met de vorige. Deze set heb je al voor 60 euro, dus wel leuk voor beginners.

Er zit wel heel wat in van pluggen, kleurrijke shads, poppers, crankbaits, jerkbaits, garnalen, kreeften, blinkers, lepels, wormen en nog heel wat ander kunstaas. Koop de 270-delige set op bol.com voor 60 euro.

Wat meer ervaren? Zoek zelf de shads en ander kunstaas uit

Beschik je al over een aanzienlijke collectie? Dan ben je wellicht op zoek naar meer specifieke shads of ander kunstaas. Dan verwijzen we je graag door naar het uitgebreide overzicht op Bol waar je voor degelijke prijzen ook prima stukken kunstaas kan vinden. Ontdek alle shads op bol.com