Baarsvissen: alle tips en info

De ‘stekelridder’ onder de roofvissen is het: de baars. Als je er wel eens één gevangen hebt, dan beschouw je baarsvissen misschien ook wel als een van de meest fotogenieke takken van de sportvisserij.

De baars is namelijk echt een plaatje. Hij wordt niet bijzonder groot, maar met zijn groene flanken met zwarte strepen, opvallende rode vinnen en stekels op de rug is het een feestje om deze vis te vangen. De baars is zonder twijfel de meest exotisch ogende roofvis in de Benelux.

Waar en wanneer baarsvissen?

Leefgebied baars

De baars komt in verschillende varianten in veel werelddelen voor. In Europa is het een van de meest voorkomende roofvissen die je in alle wateren tegenkomt. Zowel in stromende rivieren als stilstaande meren zit vaak wel baars.

Prooien

De stekelridder jaagt als hij nog jong is vooral op kleine diertjes, zoals wormpjes, vliegjes en larven. Zodra hij wat groter wordt, gaat hij ook voor prooivisjes, zoals voorntjes.

Ook soortgenoten zijn voor de baars niet veilig. Grotere baarzen zijn echte kannibalen en zeggen geen nee tegen een kleinere soortgenoot. De baars heeft geen tanden en slokt zijn prooi dus in één keer op. Hij kan daardoor niet zulke grote prooivissen eten als bijvoorbeeld de snoek.

Locaties voor baarsvissen

Net als de snoekbaars heeft de baars door zijn bolle ogen een uitstekend zicht. Omdat de baars hiermee een voorsprong heeft op andere rovers, vind je hem vaak in troebel water. De favoriete verblijfplaatsen van de baars zijn:

  • Waterkruisingen
  • inhammen
  • rietvelden
  • andere onregelmatigheden in het viswater
  • onder bruggen en overhangende bomen
  • of rondom boten in havens

Op al dat soort plaatsen maak je een goede kans dat je deze roofvis kan spotten. En het leuke is dat baarzen in scholen jagen. Heb je er één gevangen? Dan zitten er ongetwijfeld meer!

Materiaal baarsvissen

Baarzen kunnen tot zo’n 60 centimeter lang worden, maar dit is zeldzaam. De meeste baarzen die gevangen worden zijn tussen de 15 en 40 centimeter groot.

Je kunt daarom goed met licht materiaal baarsvissen. Veel baarsvissers vinden dit een sportievere vorm van vissen, omdat het drillen op deze manier meer een uitdaging wordt en je de vis ook een kans geeft. Ga voor een lichte spinhengel met een molen.

Hengel, werpgewicht en molen

De lengte van de hengel en maat van de molen zijn afhankelijk van het water waarop je vist.

  • Wil je zo ver mogelijk kunnen werpen of vis je op rivieren met veel stroming? Dan kun je voor een wat langere hengel (tussen de 2,40 en 2,70 meter), een zwaarder werpgewicht (tot 20 gram) en een grotere molen (maat 2000) gaan.
  • Omdat baars meestal met klein en lichtgewicht (kunst)aas wordt gevangen, is een kortere hengel (tussen de 1,70 en 2,10 meter) ook heel geschikt. Je kunt met licht aas toch niet ver inwerpen. Een licht werpgewicht (van 5 tot 15 gram) en een kleine molen (maat 1000) is hierbij gebruikelijk.

Lijn

Het uitermate goede zicht van de baars vereist een zo onopvallend mogelijke vislijn. De meeste baarsvissers vissen met een gevlochten hoofdlijn, omdat die geen rek heeft en je een aanbeet dus direct opmerkt. Fluorcarbon is echter het meest onzichtbaar en is daardoor heel geschikt als onderlijn.

Let op: Als je relatief stevig materiaal en groot aas gebruikt, loop je echter ook het risico een snoek te vangen. Dat is natuurlijk een mooie bijvangst, maar snoeken hebben wél tanden en kunnen dan ook gemakkelijk je lijn doorbijten. Bij groot aas is het daarom het overwegen waard een onderlijn van staal te gebruiken.

Manieren van baarsvissen

Over het algemeen vind je de baars in de zomer in de meer ondiepe wateren, terwijl de rover in de winter meer het diepe opzoekt. Maar in tegenstelling tot de snoek, is de baars een vrij actieve jager.

In plaats van een prooivisje af te wachten, jagen baarzen in scholen door alle waterlagen. Je kunt bij het baarsvissen daarom van verschillende technieken gebruikmaken. Dat is ook wat baarsvissen zo leuk maak: het is heel veelzijdig!

Kunstaasvissen

Baarsvissen met kunstaas is verreweg de meest populaire techniek. Kunstaasvissen doe je door kunstaas uit te gooien en op verschillende manieren binnen te vissen.

Probeer het op een bepaalde stek meerdere keren, met verschillende werprichtingen en soorten aas, en wissel af in de manier waarop je het kunstaas binnenhaalt. Heb je geen beet? Dan kun je beter even verkassen.

Dropshotten

Dropshotten doe je ook met kunstaas, maar werkt anders dan het standaard kunstaasvissen. Je kunt dropshotten vanaf de kant, maar de meeste vissers gebruiken de techniek vanuit een boot.

Bij dropshotten bind je een dropshotloodje (van 3 tot 12 gram) aan het uiteinde van de lijn. Afhankelijk van de diepte waarop je wilt vissen, bevestig je 10 tot 50 centimeter daarboven een dropshothaak (van maat 006 tot 002) met een shad (van 3 tot 7 centimeter). Een dropshothaak staat haaks op de lijn, waardoor de shad in een natuurlijke positie hangt.

Met deze montage vis je dus net boven de bodem van het viswater. Het is een eenvoudige en efficiënte techniek, die ook heel geschikt is voor beginnende vissers!

Dobbervissen

Vroeger werd standaard met wormpjes of pieren op baars gevist. En dat kan natuurlijk nog steeds! Dit doe je op de klassieke manier, met een dobber.

Het turen naar de dobber en wachten tot-ie ondergaat als je beet hebt blijft een spannend tijdverdrijf. Gooi wat lokwormpjes in het water en beweeg het aas zo nu en dan door met de hengeltop wat korte rukjes aan de dobber te geven.

Kunstaas baarsvissen

Door de opkomst van kunstaas is baarsvissen vanaf de jaren negentig enorm in populariteit toegenomen. Alhoewel de baars een van de weinige roofvissen is die zich eenvoudig met wormen en pieren laat vangen, zijn er tegenwoordig ook veel soorten kunstaas op de markt waar baarzen graag op happen.

Softbaits

Niemand weet waarom, maar veruit het meest effectieve kunstaas voor baars zijn softbaits, zoals shads en twisters. Gebruik softbaits van zo’n 5 tot 7 centimeter in het geel of wit, en vis ze op verschillende manieren binnen. Met shads kun je ook dropshotten!

Pluggen

Pluggen zijn vooral geschikt voor de wat grotere baarzen. Felle kleuren doen het vaak goed, evenals pluggen in baarspatronen, want de grotere baarzen komen ook op hun kleinere soortgenoten af. Kies pluggen van 4 tot 7 centimeter, maar hou bij groter aas wel rekening met het werpgewicht van de hengel.

  • Vis je in ondiep water? Dan kun je het met drijvende of ondiep lopende pluggen proberen.
  • Voor diep water zijn dieplopende of zinkende pluggen meer geschikt.

Spinners

Ze zijn wat ondergewaardeerd, maar met spinners kan je ook goed op baars vissen. Vooral rode spinners boeken succes. Als je een grote spinner gebruikt, installeer dan voor de zekerheid ook een stalen onderlijn, want dit is tevens het recept voor een snoek als bijvangst!

Wat als je een baars beet hebt?

Heb je beet? Kijk bij het binnenhalen uit voor de stekels op de rug. Door zijn bolle lichaamsbouw en getande schubben zal de baars bovendien veel zwaarder en stroever aanvoelen dan andere, slankere en gladde roofvissen, zoals de snoek.

Succesvol een baars binnengehaald? Dan is het nu tijd om de fotocamera erbij te pakken, want de baars is er echt één voor in de fotoboeken!