Beginnen met vissen: alle tips en info

Plan je om te beginnen met vissen? Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Wij hebben even alle tips en info verzameld die cruciaal is om te beginnen vissen.

Bekijk deze basislijst met onder andere uitrusting, vismateriaal en alle andere essentiële benodigdheden om te leren vissen.

Beginnen vissen: de checklist

Onze checklist voor de beginnende visser behandelt de basisbenodigdheden voor zoetwatervissen. Gebruik deze stappen vooral om je te begeleiden bij het leren vissen met een spinhengel en een openstaande vismolen in een meer of vijver.

Als je eenmaal hebt geleerd over zoetwatervissen voor beginners, kun je overschakelen naar zeevissen, vliegvissen of andere soorten vissen gaan vangen die je misschien interesseren zoals snoek, karper of forel. Maar begin gewoon met deze basis en bouw vervolgens verder op je vaardigheden.

Ons overzicht zal je stap voor stap door de basisprincipes van zoetwatervissen leiden.

Stap 1: haal een vispas

De eerste stap is het aanschaffen van een visvergunning voor het land waarin je gaat vissen. Wij lichten hier België en Nederland kort toe.

Visverlof in België aanschaffen

In België noemt het visbrevet of de vispas formeel het “visverlof”. Je kunt een visvergunning verkrijgen bij postkantoren, maar iets makkelijker is de website van natuur en bos, waar je online een vispas voor België kan kopen voor € 48. Daarmee verkrijg je toestemming voor de Vlaamse wateren. In Wallonië is een andere vergunning nodig.

Tip: meer info over het visverlof in Vlaanderen of Wallonië vind je in ons artikel over visverlof in België.

Vispas in Nederland aanschaffen

Ben je van plan om in Nederland te beginnen vissen? Dan zal je ook daar uiteraard een vispas nodig hebben. Die kan je online makkelijk bestellen op vispas.nl. Een vispas kost ongeveer € 35, afhankelijk van welke je precies neemt.

Vismateriaal aanschaffen

Vervolgens heb je wat basisuitrusting voor beginners nodig. Vismateriaal voor beginners is doorgaans betaalbaar en gemakkelijk te vinden via plaatselijke sportwinkels of online. Ook een goed onderhoud van je vismateriaal is cruciaal.

Zodra je meer ervaring op het water hebt, wil je misschien verschillende soorten kunstaas of extra visuitrusting toevoegen en naar een gespecialiseerde hengelsportzaak gaan, maar je kan het beste beginnen vissen met deze eenvoudige lijst met basis vismateriaal voor zoetwatermeren of vijvers:

  • Combinatie van spinhengel en haspel (licht tot gemiddeld licht voor kleinere vissoorten, medium voor baars of meerval)
  • Monofilament vislijn
  • Assortiment haken
  • Aas (regenwormen, maden)
  • Dobbers
  • Sinkers of split-shots
  • Kunstaas (jigs of kleine spinnerbaits zijn twee goede opties voor beginners)
  • Tang met een vislijnsnijder

Zoek vislocaties in je buurt

Zodra je jouw visvergunning en -uitrusting bij de hand hebt, is de volgende stap het vinden van een mooie plek om te beginnen vissen. Je kunt gemakkelijk een vislocatie vinden om te vissen in zoet water in je buurt. Ook op onze website vind je lokale waterwegen, vijvers en meren.

Kleine meren of vijvers zijn goede opties voor de beginnende visser, omdat de meeste meren een oever, een dok of een pier hebben die gemakkelijk toegankelijk is. Ook is het beter om te starten in kalmer water.

In het vissen voor beginners wordt meestal op soorten als rietvoorn, bliek of baars gevist. Later volgen forel, snoekbaars, meerval, karper en meer soorten.

Lees de regels over visbehoud en de viswetgeving

Voordat je naar je eerste visplek gaat, moet je absoluut weten wat de regelgeving en ethiek is rond visbehoud. Daarnaast zijn er ook een aantal visserijwetten na te leven in het kader van natuurbehoud.

Visserijbehoud betekent respect hebben voor het milieu, zorgen voor onze natuurlijke hulpbronnen en ook respect hebben voor andere vissers.

Tip: in ons artikel over de viswetgeving in Vlaanderen lees je alvast wat je als visser in Vlaanderen moet weten.

Hier zijn enkele voorbeelden van verantwoord vissen:

  • Bewaar niet meer vis dan jij en je gezin kunnen eten.
  • Leer de juiste vang- en vrijlatingstechnieken om ervoor te zorgen dat alle vissen die je niet houdt (bijvoorbeeld tijdens het sportvissen op of omdat ze verboden zijn om mee te nemen) de beste kans hebben om te overleven.
  • Laat geen afval achter bij de visplaats en gooi niks in het water.
  • Zorg ervoor dat je de visvoorschriften, inclusief groottelimieten, kent voor de locatie waar je gaat vissen
  • Kijk regelmatig op de website van de overheidsinstanties voor updates of wijzigingen in visserijvoorschriften en viswetgeving.
  • Als je vanaf een boot vist, vaar dan niet door gewortelde waterplanten om bijvoorbeeld broedende vogels niet te storen in hun habitat of nesten aan te varen.
  • Alle regels rond visbehoud helpen ervoor te zorgen dat onze vispopulaties in stand blijven en dat toekomstige generaties vissers ook van deze prachtige hobby kunnen genieten.

Basisvaardigheden om te beginnen vissen

Als je begint met vissen, moet je een aantal basisvaardigheden leren. Die vaardigheden omvatten het knopen, werpen en het aan land brengen van vis.

Basisknopen bij het vissen

  • Leer hoe je een prieelknoop kunt gebruiken om je vislijn op de haspel aan te sluiten.
  • Oefen een lijn-tot-lijn-knoop om de vislijn met de leider te verbinden.
  • Leer hoe je een eindknoop maakt om de vishaak met de vislijn of leider te verbinden.

Tip: lees ons artikel over de onmisbare vissersknopen

Meer tips voor de beginnende visser

  • Bekijk tips over het uitwerpen van een hengel.
  • Hoe meer tijd je besteedt aan oefenen op specifieke doelen, hoe meer je nauwkeurigheid zal verbeteren.
  • Leer hoe je een gevangen vis veilig kan landen in het net.
  • Je kunt online video’s bekijken of een paar tips lezen hoe je meer vis aan je lijn kunt gaan binnenhalen.

Filmpje: basisuitleg voor beginnende vissers

In dit filmpje krijg je in een halfuurtje een uitgebreide uitleg met heel wat essentials om te beginnen met vissen. Aanrader om deze video even te bekijken.