Visverlof, vispas of visbrevet in België

Ben je een hengelaar in België of ga je je op vakantie in België aan het vissen wagen? Zorg dan dat je in bezit bent van een visverlof.

Voor de noorderburen onder ons: het visverlof is het Belgische equivalent van de Nederlandse VISpas. Het is een vergunning om in de openbare wateren van België te mogen vissen. Door een visverlof aan te schaffen, geef je aan dat je op de hoogte bent van de viswetgeving en dat je op verantwoorde wijze vist.

Wanneer is een visverlof in België nodig?

Voor alle vormen van vissen op de openbare wateren van België is een visverlof verplicht. Wel zijn er een aantal groepen deels uitgezonderd van deze regel: jongeren en deelnemers aan een viscampagne.

 • Uitzondering voor jongeren tot 17 jaar in Vlaanderen: ben je 17 jaar of jonger, dan mag je onder bepaalde voorwaarden zonder visverlof gaan hengelen. Je mag alleen overdag (twee uur voor zonsopkomst tot twee uur na zonsondergang) aan de slag, met maar één hengel, en alleen vanaf de oever of vanaf een steiger verbonden met de oever.

  Ook is het vissen met aasvis niet toegestaan, moet je je vangst onmiddellijk weer vrijlaten en mag je vissen niet in bezit houden of vervoeren. Supervisie van een meerderjarige met visverlof is niet noodzakelijk.
 • Uitzondering voor jongeren tot 14 jaar in Wallonië: in Wallonië zijn de visverloven iets anders geregeld. Hier mogen jongeren tot 14 jaar zonder visverlof hengelen, mits ze door een meerderjarige met visverlof begeleid worden.

  Elke begeleider mag maximaal vier jongeren tegelijkertijd begeleiden. Jongeren mogen uitsluitend overdag en vanaf de oever vissen, met één hengel en alleen met een haak zonder weerhaken.
 • Uitzondering voor hengelaars die deelnemen aan een initiatie- of promotiecampagne: doe je eenmalig mee aan een campagne van een vissersvereniging, dan kan je een vrijstelling voor het visverlof aanvragen. Dit doe je bij een van de provinciale visserijcommissies van Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Visverlof in Vlaanderen

In Vlaanderen bestaan er drie verschillende types visverloven: een jeugdvisverlof, een gewoon visverlof of een groot visverlof.

 1. Jeugdvisverlof: het jeugdvisverlof is verplicht voor jongeren tot 17 jaar die wat meer vrijheid willen. Met dit verlof mag je namelijk zowel overdag als ’s nachts een hengel uitslaan – of twee, want dat mag ook. Met een jeugdvisverlof hoef je ook niet aan de kant te blijven staan, maar mag je ook vanaf een bootje vissen.

  Let op: vissen met aasvis is hiermee niet toegestaan. Ook mogen jongeren geen vissen in bezit houden en moeten ze dus hun vangsten direct weer vrijlaten.

  Een jeugdvisverlof kost zowel online als bij het postkantoor €5.
 2. Gewoon visverlof: het gewone visverlof stelt aan de vispraktijken voor volwassenen dezelfde voorwaarden als aan jongeren zonder visverlof.

  Je mag hiermee dus alleen overdag en vanaf de oever hengelen, geen aasvis gebruiken en geen vangsten in bezit houden. Het enige verschil is dat je wel met twee hengels mag vissen.

  Een gewoon visverlof kost online €13 en bij het postkantoor €15,85.
 3. Groot visverlof: veruit de meeste vrijheid heb je met een groot visverlof. Met dit visbrevet mag je met twee hengels, zowel overdag als ’s nachts, en zowel vanaf de oever en als vanuit een bootje vissen. Ook is het gebruik van aasvis toegestaan en mag je, mits je dit volgens de regels doet, (aas)vis in bezit houden en vervoeren. Maximaal 20 aasvissen van kleiner dan of gelijk aan 15 centimeter zijn toegestaan, evenals maximaal 5 gevangen vissen groter dan 15 centimeter.

Tip: lees ook even ons artikel over de viswetgeving in Vlaanderen voor meer details omtrent het in bezit houden van vissen of de terugzetplichten.

Visverlof in Wallonië

In Wallonië heet het visverlof permis de pêche. Hiervan bestaan twee varianten: vergunning A en B. Een aanvulling hierop is vergunning T: een tijdelijk visverlof voor hengelaars die maar eenmaal per jaar de hengel uitslaan.

 • Vergunning A: met dit verlof mag je overdag vanaf de oever met twee hengels vissen. Het verlof kost €12,39.
 • Vergunning B: ’s nachts vissen, of vissen vanaf een andere locatie dan de oever doe je met dit verlof van €37,18.

  Met vergunning B mag je ook met kreeftennetten en kreeftenroeden op rivierkreeft vissen.
 • Vergunning T: dit is een tijdelijke versie van vergunning B, geldig voor veertien dagen. Handig als je bijvoorbeeld alleen tijdens een vakantie in de Ardennen gaat vissen. Deze visvergunning kost €25.

Visverlof in België aanschaffen

Het visverlof in België is een kalenderjaar geldig, van 1 januari tot en met 31 december, ook als je het document midden in het jaar aanvraagt. Vanaf 1 december kan je wel alvast een visvergunning voor het volgende jaar aanschaffen die dan vanaf 1 januari geldig is.

Of je nu in België woont of uit het buitenland komt, het visverlof koop je eenvoudig online of bij een postkantoor van Bpost.

Online visverlof België kopen

Vlaams visverlof kopen

Belgen kopen hun Vlaams visverlof met hun eID bij het e-loket van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Dit kan al vanaf 12 jaar, alhoewel ouders het verlof ook voor hun kinderen tot 15 jaar kunnen aanvragen.

Buitenlanders kunnen bij een ander e-loket terecht, waar zij zonder eID een visverlof kunnen aanvragen.

Waalse visvergunning kopen

Het permis de pêche voor Wallonië vraag je aan via het e-loket van Maison de la Pêche. Na betaling krijgen Belgen het visverlof direct via e-mail toegestuurd.

Voor buitenlandse aanvragen kan dit tot drie werkdagen in beslag nemen. Je ontvangt geen papieren versie meer. Zorg er daarom voor dat je het visverlof zelf uitprint of op een tablet of telefoon kan laten zien bij controle. Je krijgt wel de gratis informatiefolder ‘Vislijn’ nagestuurd. Hierin vind je allerlei nuttige informatie over de openbare visserij in België.

Visverlof België bij Bpost kopen

Of je nu uit België of uit het buitenland komt, je kunt het visverlof ook nog gewoon bij een postkantoor van Bpost kopen. Dit is wel iets duurder, omdat je op het postkantoor een extra belasting betaalt. Voor de aanvraag heb je een identiteitsbewijs nodig.

Visverlof België wijzigen of opnieuw aanvragen

Wil je je Vlaamse visverlof omzetten naar een ander type verlof? Of ben je je verlof kwijtgeraakt en wil je een nieuwe aanvragen? Dat kan allebei heel eenvoudig.

Of je het verlof nu oorspronkelijk online of via het postkantoor gekocht hebt, maakt niet uit. Wijzigen doe je altijd via het e-loket Fauna en Flora van het ANB. Je vindt hier ook de digitale versie van je huidige visverlof.

Buitenlanders kunnen voor wijzigingen of het aanvragen van een duplicaat van het verlof terecht bij visverlof@vlaanderen.be.

Voor de aanschaf van het permis de pêche in Wallonië heb je een online account moeten aanmaken. Door hierop in te loggen kun je je verlof wijzigen of opnieuw uitprinten.

Met een geldig visverlof ben je helemaal klaar om in België aan het hengelen te slaan. Let er wel op dat sommige wateren lokale toegangsregels en vergunningen hanteren. Informeer van tevoren dus goed naar de plaatselijke viswetgeving.