Hoe een vis onthaken?

Wanneer je leert hoe je vis kunt onthaken, zijn er een paar stappen gericht op natuurbehoud die moeten worden gevolgd om te zorgen voor hogere overlevingskansen voor de vis die wordt vrijgelaten. Die specifieke acties zullen bijdragen tot duurzame visserij.

Op een gegeven moment zullen alle vissers worden geconfronteerd met de noodzaak om vis terug te sturen die ze niet in bij mogen houden vanwege de grootte, het seizoen, de limieten of lokale vangstvoorschriften.

Als je het onthaken van vis onder de knie krijgt door de stappen in dit artikel te volgen, krijg je het vertrouwen dat je weet hoe je vissen kunt vrijlaten op een manier die de vispopulaties beschermt voor toekomstige generaties vissers.

Hoe een vis losmaken?

Je vraagt ​​je misschien af: ‘Wat is de beste manier om met vissen om te gaan om ervoor te zorgen dat ze zeker blijven overleven?’ Of ze dat wel of niet doen, hangt grotendeels af van jou als visser. Leren hoe je vis uit een haak kunt, vergt in het algemeen wat oefening.

Begrijpen hoe je met vis moet omgaan en hoe je vis op een milieuvriendelijke manier kunt vrijlaten, zijn de eerste paar stappen die je onder de knie moet krijgen om het behoud van de visserij te bevorderen.

 • Gebruik natte handen bij het hanteren van een vis of knooploze rubberen landingsnetten (en rubberen – geen katoenen handschoenen als je handschoenen moet dragen). Dit helpt de slijmlaag op de vis te behouden, die hem beschermt tegen infecties en helpt bij het zwemmen.
 • Gebruik nooit een handdoek of ander textiel bij het hanteren van vis, omdat een handdoek het slijmlaagje kan verwijderen.
 • Houd de vis zo goed mogelijk horizontaal, want zo zwemmen vissen van nature door het water.
 • Laat de vis niet op harde oppervlakken vallen!
 • Houd je vingers weg van de kieuwen en ogen van de vis.
 • Gebruik indien nodig een hakensteker, tang of onthaakpistool om alles snel en zonder veel impact te laten verlopen.
 • Snel zijn is essentieel! Laat de vissen zo snel mogelijk los en houd ze niet langer dan nodig uit het water.
 •  Probeer je vis voorzichtig los te laten, zet hem eerst het water in, wat helpt om water door de mond en over de kieuwen te duwen, en helpt de vis om op zijn positieven te komen.
 • Uitgeputte vissen kan je laten rusten door de vis in het water te plaatsen, indien mogelijk met de stroom mee, met één hand onder de buik en de andere hand met de onderlip of staart.

Zorg ervoor dat je de lokale visvoorschriften kent die van toepassing zijn op de plaats waar je vist en leer hoe je vissen nauwkeurig kunt meten om je aan de regels te houden. Door de visserijvoorschriften te volgen, zorg je ervoor dat iedereen van deze hobby kan blijven genieten.

Enkele onthaaktechnieken uitgelegd

Bij een vis onthaken is het belangrijk dat je de juiste techniek en gereedschap gebruikt om de juiste vis vrij te laten. Belangrijk is om te kijken naar de grootte van de vishaak en de vissoort die je vangt.

Zo zal je snoek of snoekbaars of andere grote vissen niet met de hakensteker aanpakken. Voor een kleine bliek of voorn ga je dan weer geen tang of pistool gebruiken.

Onthaken met de hand

Een vis onthaken met je handen of vingers kan alleen wanneer de vishaak in de lip van de vis zit.

Neem de vishaak vast tussen je duim en wijsvinger en duw de haak los naar de buitenkant van je weerhaak.

Duw de vishaak vervolgens naar beneden toe tot je weerhaak loskomt uit de bek van de vis.

Nu kan je de haak verwijderen.

Vis onthaken met een hakensteker

Een hakensteker gebruiken is handig voor kleinere vissoorten en vooral wanneer de vishaak vooraan in de bek van de vis zit.

Zorg ervoor dat de vislijn strak is en steek de hakensteker erop. De vislijn moet door de gleuf van de hakensteker lopen.

Draai een halve slag en schuif je hakensteker naar de vishaak toe.

Duw de vishaak naar de buitenkant van de weerhaak en dan iets naar beneden.

Verwijder de vishaak.

Hakensteker kopen? Bekijk deze set van 3 hakenstekers op bol.

Filmpje: hoe de hakensteker gebruiken?

In deze video zie je hoe je enkele vissoorten kan losmaken met behulp van de hakensteker.

Onthaken met een tang

Voor middelgrote en grotere vissoorten zoals snoek is een onthaaktang nuttig. Heb je een vis met tanden gevangen? Dan is een bekklem of bekspreider ook aangewezen.

De vis onthaken doe je dan met een tang met puntbek of een klem waarmee je de haak vast kunt nemen.

Heb je gevist met kunstaas en zit dat wat diep vast? Gebruik dan een goede vismaat en ga niet aan de bogen van de kieuwen trekken. Desnoods kan je ook je haakpunten doorknippen met een kniptang.

Hier zie je hoe je een snoek kan bevrijden na het vissen met kunstaas:

Nog op zoek naar een onthaaktang? Koop hier je set op bol

Onthaken met een pistool

Een iets moderner werktuig om te onthaken is een onthaakpistool. Dat is vooral handig voor grote vissen zoals snoekbaars, snoek, brasem, karpers, forellen en zeevissen die je met haken van maat 3/0 tot en met 8/0 vist.

 • Het pistool werkt een beetje zoals de hakensteker. Je kan de lijn in het gleufje steken en het pistool zo tot aan de vishaak brengen.
 • Haal de trekker over en de pistoolkop zal overhalen om de haak uit de vissenbek te trekken.
 • Je kan de vishaak nu verwijderen.

Onthaakpistool kopen? Koop onze suggestie op bol.com voor slechts € 16,90

Meer tips voor vis onthaken

 • Als er geen gras voorhanden is kunnen grote vissen als een karper of snoek het beste onthaakt worden op een mat.
 • Krijg je het haakje niet los, knip dan het lijntje vlak achter het haakje door en laat de vis vrij. De vis heeft bijna geen last van het haakje en zal het haakje snel verliezen.
 • Een klein visje kun je op zijn kop houden zodat hij rustig blijft.
 • Je kunt een kleine tot middelgrote vis in een emmer water te onthaken. De vis blijft rustiger en is makkelijker te onthaken, en de slijmlaag van de vis beschadigd veel minder.

Zet de vis na het onthaken steeds horizontaal terug in het water. Dat is de natuurlijke positie om te zwemmen.