IJsvissen in Zweden

De winters zijn er bij ons helaas al lang niet koud genoeg meer voor. Maar in de noordelijke delen van Europa is ijsvissen daarentegen mateloos populair.

Ben je gek op de kou of wil je als sportvisser een nieuw avontuur aangaan? Ga dan ijsvissen in Zweden. Een Zweedse visgids weet precies wat hij of zij doet en kan je begeleiden tijdens een onvergetelijke visdag op het ijs.

Wat is ijsvissen?

Vissen door een gat in het ijs, dat kan! En het werkt niet eens zo verrassend anders dan ‘normaal’ vissen. Het grootste verschil is het wak, dat kunstmatig in het ijs wordt aangebracht. IJsvissen wordt dan ook wel wakvissen genoemd.

Het is een vorm van statisch vissen, waarbij je met een beetmelder wacht tot je beet hebt. Gewoon op een stoeltje, midden op een bevroren meer of vijver. Tussendoor hou je je bezig met het ijsvrij houden van het wak.

IJsvissen is onder sportvissers enorm in populariteit toegenomen. Er worden zelfs officiële toernooien ijsvissen georganiseerd. Zo vond het Nederlands Kampioenschap IJsvissen in 2017 ook in Zweden plaats.

Op lange visdagen of bij slecht weer worden tentjes of zelfs verwarmde huisjes op het ijs geplaatst. Hierdoor blijft de sport relatief comfortabel.

ijsvissen

IJsvissen in Zweden

Zweden is de perfecte plek om te gaan (leren) ijsvissen. Het land heeft er niet alleen het juiste klimaat voor, maar is bovendien bezaaid met schitterende meren.

  • De beste tijd om in Zweden te gaan ijsvissen is van december tot maart, vlak na zonsopkomst of vlak voor zonsondergang.
  • Je moet er de kou voor trotseren, want het kan gerust twintig graden of meer vriezen.

Indrukwekkend landschap, flora en fauna

Maar het Zweedse landschap is in die tijden adembenemend. Geniet van de prachtig gekleurde lucht, de besneeuwde bossen en bergen en wie weet zie je wel een rendier, eland of beer!

Alleen voor de natuur boven het ijs is een trip naar Zweden al de moeite waard.

Snoek en snoekbaars

Zweden staat bekend om de enorme roofvissen die hier aan de lopende band gevangen worden. Vooral snoek en snoekbaars komt er veel voor. Sportvissers gaan om deze reden dan ook graag in het voorjaar of de zomer naar Zweden om te roofvissen. Maar in de winter vang je die joekels net zo makkelijk en hou je er een compleet nieuwe ervaring aan over.

De Zweedse vissers zelf zijn trouwens niet vaak onder de indruk van een grote vangst. Sterker nog: ze meten de vangsten meestal ook niet; alleen het gewicht vinden ze belangrijk. Pas bij roofvissen boven de zeven kilo wordt onder de Zweden van een grote vangst gesproken!

IJsvissen met gids

Zweden heeft heel wat ervaren ijsvissers. Ga jij voor het eerst ijsvissen? Dan kun je het best een volledig verzorgde ijsvistrip boeken. Er zijn verschillende organisaties die visreizen organiseren: Sportfishing Dalsland, Nordic Footprints of Lights over Lapland zijn een aantal aanbieders.

Je hoeft dan niet zelf al het benodigde materiaal aan te schaffen. Ook kent een gids de bevroren wateren op zijn duimpje en worden de juiste veiligheidsmaatregelen getroffen.

visreis zweden

Materiaal ijsvissen

Alhoewel de techniek van het ijsvissen grotendeels vergelijkbaar is met die van traditioneel roofvissen, vereisen de omstandigheden specifiek materiaal.

  • Sonar: de echte professionals maken niet lukraak een gat in het ijs, maar maken gebruik van een sonar. Hiermee kun je zien op welke plek onder het ijs de meeste vis zit.
  • IJsboor: vervolgens heb je natuurlijk een professionele ijsboor nodig om een gat in het ijs te boren. Het ijs in Zweden kan prima een meter dik worden; daar sla je niet zomaar even een wak in.
  • Skimmer of verwarmingselement: je bent continu bezig te voorkomen dat het wak weer dichtvriest. Met een skimmer verwijder je zelf handmatig nieuw gevormd ijs, maar met een verwarmingselement heb je er helemaal geen omkijken naar.
  • Hengel: voor het ijsvissen wordt een relatief korte hengel gebruikt, die je op een hengelsteun naast het wak plaatst. Gebruik een nylon lijn; deze schuurt niet langs de rand van het ijs en neemt geen water op, waardoor de lijn ook niet bevriest. Aan de hand van een beetmelder weet je wanneer er een vis met je aas vandoor gaat!
  • Aas: de grote roofvissen die in Zweden veel voorkomen, vang je het beste met aasvis. Denk hierbij aan voortjes van een centimeter of twintig. Met een loodje van ongeveer tien gram presenteer je het aas vlak boven de bodem.
  • Stoeltje: als het even duurt tot je beet hebt, biedt een stoeltje uitkomst. In Zweden gebruiken ze in plaats van stoeltjes regelmatig een dikke rendierenhuid. Dat isoleert volledig!
  • Tent: bij veel wind of slecht weer is een tentje geen overbodige luxe. Jezelf goed warm houden is tijdens het ijsvissen van groot belang. Zorg bij het gebruik van verwarmingselementen in een afgesloten ruimte ook voor een koolmonoxidemelder.
  • Slee: je materiaal vervoer je op het ijs het eenvoudigst op een slee. Op dik ijs worden echter ook gerust sneeuwscooters of zelfs auto’s gebruikt voor het transporteren van materiaal. Zeker bij grotere meren is voorzichtigheid wel geboden. Door stromingen in het water komt het voor dat het ijs niet overal even dik is en zware voertuigen door het ijs zakken.
  • Warme kleding: onderkoeling door te lange blootstelling aan de kou of wind is een van de grootste gevaren van ijsvissen. Warme, isolerende kleding van goede kwaliteit is dan ook essentieel. Investeer ook in warmtelaarzen met spikes, zodat je niet uitglijdt op het ijs.

Wat te doen met je vangsten?

In Zweden wordt gevangen roofvis altijd weer uitgezet. Het welzijn van de vis dragen de Zweedse vissers bovendien hoog in het vaandel. En dat moet ook, want vanwege de kou is het belangrijk dat een gevangen vis zo snel mogelijk teruggezet wordt. Verspil dus niet teveel tijd aan meten, wegen en foto’s maken, maar laat een prachtige vis gauw weer vrij zwemmen!

Visreis naar Zweden boeken?

Er zijn verschillende aanbieders bij wie je een visreis naar Zweden kunt boeken. Wij hebben goede ervaringen met deze organisatoren:

Filmpje: vistrip in hartje Zweden

In dit filmpje krijg je alvast een impressie van al het moois dat je te wachten staat.