Beste fishfinder: wat is de beste visvinder?

Op zoek naar de beste fishfinder om je kansen op een mooie vangst vanuit je bootje te verbeteren? Dan heb je vast al gezien dat er talloze visvinders op de markt zijn in uiteenlopende prijsklassen. Dat vraagt om wat verduidelijking en vergelijking. Wat is nu de beste fishfinder voor een visser op jouw specifieke niveau? Is een duur toestel sowieso het betere of zijn er prijs-kwaliteit ook goede visvinders?

In dit artikel leggen we uit waar een visvinder voor dient en vergelijken we een aantal van de beste fishfinders en waar je ze kunt kopen.

1. De 3 beste fishfinders op bol.com

Als beginnende of iets meer ervaren visser moet je het eigenlijk niet te ver gaan zoeken. Op Bol vind je prima toestellen in alle prijsklassen. We zetten er enkele voor je op een rij.

1.1 Garmin Striker 4: ideaal voor beginners en als GPS

De Garmin Striker 4 is leuk voor wanneer je als beginner geen hypergedetailleerde bodemstudies wil aanvatten. Voor een goede 150 euro heb je hem al.

De belangrijkste troeven:

  • GPS-systeem door Garmin
  • Gemakkelijk visplaatsen opslaan voor later
  • Maximumdiepte 487 m voor zoet water, 228m voor zout water
  • Sensor voor watertemperatuur
  • Kleurenscherm
  • Compact en licht qua afmetingen en gewicht

Bekijk de Garmin Striker 4 op Bol.com

1.2 Deeper Smart Fishfinder: flexibele optie voor sportvissers

De Deeper Smart Fishfinder is wat ons betreft de favoriet. Met een prijs rond de 225 euro krijg je een uitstekend toestel dat flexibel inzetbaar is. En op maat van zowel beginners als meer ervaren vissers. Hij is mobiel en draadloos en dat maakt hem inzetbaar voor heel wat omstandigheden in zoet of zout water. Bovendien sluit je hem gewoon aan op je smartphone, waardoor je geen apart scherm mee hoeft te nemen en alles in de app wordt opgeslagen.

Als je dan toch de beste koop aan het zoeken bent voor een allereerste fishfinder. Dan kunnen we je deze sterk aanraden.

  • Maak viskaarten van je favoriete locaties.
  • Mobiel en draadloos
  • Deeper-app op je smartphone
  • Real-time informatie over visgrootte en -locatie, waterdiepte, temperatuur, bodemstructuur en beplanting
  • Bereik van 100 meter via Wifi
  • De GPS maakt automatisch dieptekaarten aan, je hoeft hem dus niet telkens opnieuw te water te laten
  • Ideaal voor wie regelmatig gaat vissen in nieuwe wateren

Bekijk de Deeper Smart Fishfinder op bol.com

1.3 Lowrance HOOK Reveal 7 TripleShot: voor gevorderde vissers

Ben je al wat meer gevorderd en mag het wat kosten? Dan is de HOOK Reveal 7 TripleShot een goede optie van prijs tegenover kwaliteit met een prijskaartje tussen 500 en 600 euro. Deze is uitgerust met een autotuning sonar en DownScan Imaging ™. De functie Fishreveal zorgt ook voor verbeterde prestaties in diep of ondiep water. Dit is een combinatie van sonarbeelden met hoogwaardige beelden van onderwaterstructuren

  • 7 inch display
  • vanuit elke kijkhoek een scherp beeld
  • Fishreveal functie
  • Maak zelf eenvoudig je eigen viskaarten of contouren

Bekijk de Lowrance HOOK Reveal op bol.com

2. Wat is een fishfinder?

Een fishfinder gaat niet letterlijk op zoek naar vissen in het water, dus de term is misschien wat misleidend. Eigenlijk wordt dit toestel specifiek gehanteerd voor mensen met een vissersbootje of bellyboat. Met een fishfinder kan je de diepte van het water meten en de toestand van de bodem inschatten.

Op die manier kan je dus de beste plekken in het water vinden om je lijn uit te zetten vanuit de boot.

3. Waarop moet je letten voor een goede visvinder?

Als je al op zoek bent gegaan naar fishfinders, zie je dat er heel wat aanbod is en dat de prijzen heel erg uiteenlopend zijn. Het is dus niet evident om te weten wat je nu eigenlijk aan je koffer met vismateriaal gaat toevoegen.

Hier volgen een aantal aandachtspunten die enerzijds de prijs van de fishfinder zullen bepalen en die je anderzijds zullen helpen bij het kiezen van de beste visvinder.

3.1 Het beeldscherm

Om te beginnen heeft het beeldscherm al een belangrijke invloed op de prijs. Let dus op de schermresolutie (hoe groter hoe duurder). Het formaat van het beeldscherm en of je zwart-wit of kleuren hebt.

Daarnaast zijn er ook fishfinders met 3D-weergave. Die gaan doorgaans ook wat duurder zijn dan de varianten dit deze functionaliteit niet hebben.

3.2 De dieptemeter

Ook de dieptemeter maakt een verschil. Wil je een fishfinder die in erg diepe wateren de bodem kan vinden? Dan zal je een duurder model nodig hebben dan de basis visvinders. De prijs wordt dus beïnvloed door de maximale diepte.

3.3 De transducer

De transducer is eigenlijk de sonar die je te water laat om je metingen met de fishfinder te doen. Hierin bestaat nogal wat kwaliteitsverschil en ook andere opties zoals de kijkhoek gaan het prijskaartje beïnvloeden. Eigenlijk is het simpel: hoe geavanceerder de transducer, hoe meer hij zal kosten.

Vooral de kijkhoek is daarin belangrijk voor de sonargolven. Een sonargolf gaat eigenlijk uitstralen op dezelfde manier als het licht uit een zaklamp. De lichtbundel kan dus smaller of breder gaan uitstralen, waarbij je met een smalle uitstraling een klein punt in detail kunt analyseren en met een bredere net een grotere oppervlakte.

De meeste fishfinders hebben daarom een grote en een kleine kijkhoek. Daarnaast hebben meer geavanceerde modellen overlappende kijkhoeken. Simpel gezegd: hoe meer kijkhoeken je kan instellen, hoe beter je de diepte kan weergeven.

3.4 Comfort

Andere zaken hebben te maken met comfort en gebruiksgemak. Veel fishfinders fungeren bijvoorbeeld als GPS en hebben ook functies waarbij je gevonden visplaatsen kunt opslaan om er later nog eens terug naartoe te varen. Er zijn ook fishfinders met een touchscreen of modellen met knoppen. Daarnaast kan je gaan voor split screens, modellen met 3D weergave en realistische foto’s van de bodem etc.

4. Wat wil je gaan vangen met de fishfinder?

Een fishfinder kan in principe voor alles gebruikt worden, maar je ziet ze het vaakste terug voor karpervissen, zeevissen en roofvissen.

4.1 Fishfinders voor karper

Om karpers te vangen, zijn de zogenaamde deepers erg in trek. Dit omdat je ze aan je feeder boat kan hangen en dus niet zelf met een boot te water hoeft te gaan.

4.2 Roofvissen met een fishfinder

Roofvissers die met de boot gaan vissen, hebben hun visvinder vrijwel altijd bij. Het is bijvoorbeeld ideaal om in te schatten waar grote groepen aasvissen zich bevinden, waardoor je de kans op een mooie roofvis aanzienlijk kan vergroten.

4.3 Fishfinders voor het zeevissen

Wie gaat vissen op zee met de boot, heeft vrijwel altijd een fishfinder nodig. Op zee is de bodem behoorlijk onregelmatig en zit je ook met wisselende waterdieptes. Hier is het dus van belang om de diepte van het water goed te kunnen meten en zo te achterhalen waar de vissen juist zitten.