Gaan vissen met kinderen? Wat moet je weten?

Vissen is een hobby die nog steeds heel erg tot de verbeelding van onze kinderen spreekt. Misschien heb je zelf als kind ook wel eens gevist. Zo ja, dan kan je waarschijnlijk wel beamen dat dat een onvergetelijke ervaring was.

Maar wat als de dag aanbreekt dat je zoon of dochter wil beginnen met vissen? Kan je de kindjes zomaar meenemen? In dit artikel volgen een aantal zaken die je moet weten om te gaan vissen met kinderen.

Welke visvergunning is nodig?

  • In Vlaanderen mogen jongeren tot 17 jaar zonder vergunning vissen. Begeleiding is wel aangewezen tot 12 jaar.
  • In Wallonië mogen kinderen tot en met 13 jaar zonder vergunning vissen onder begeleiding.
  • In Nederland mogen kinderen tot 13 jaar onder begeleiding, zonder visvergunning hengelen.

Hoe zit het voor jou als begeleider?

Als begeleider heb je sowieso een of ander visverlof, VISpas of permis de pêche nodig. Daarmee kan je dan een volledig kalenderjaar op pad vanaf 1 januari.

Maar ben je zelf geen regelmatige visser? Dan kan je ook voor een kleinere variant van bepaalde vergunningen kiezen als je slechts een handvol keer zou gaan vissen met kinderen.

  • In Nederland heb je de kleine VISpas die weliswaar tot minder wateren toegang geeft en nog wat andere restricties kent.
  • In Wallonië heb je een tijdelijke vergunning voor 14 dagen die interessant is om te gaan vissen in de Ardennen.
  • In Vlaanderen zijn er niet echt andere varianten op het visverlof.

Meer weten over deze kleine vergunningen? Lees dan hier ook het artikel over deze uitzonderingen

Goede locaties om te vissen met kinderen

Gaan vissen kan voor kinderen een ontzettend leuk dagje uit zijn. De meeste kinderen vinden het heel spannend en bijzonder. Een dagje vissen met kinderen is dan ook een unieke manier om tijd met je kind of kleinkind door te brengen en een band op te bouwen.

Het is natuurlijk altijd leuk als je wat vangt, maar met kinderen is dat eigenlijk wel een vereiste. De meeste kinderen hebben een korte concentratieboog en willen niet uren zitten wachten tot er wat gebeurt.

Kies dan ook een locatie uit waar de kans op een vangst groot is en voer op de vislocatie desnoods een beetje vooraf.

1. Kies een bekende locatie

Het is verstandig een locatie te kiezen die je al kent. Zo weet je precies welke vis je er kan verwachten, welke vistechnieken goed werken en welk aas je het best kunt gebruiken. Dit scheelt in de voorbereiding en maakt de kans groter dat jullie een paar keer een mooie vangst doen.

2. Kleine slootjes of vijvers

Zelfs de kleinste slootjes en vijvers bevatten vaak al allerlei soorten kleine visjes. Gaat je kind voor het eerst vissen, dan is het sowieso verstandig niet op grote roofvissen in te zetten. Sommige kinderen vinden het maar wat eng als er een kanjer van een vis uit het water komt.

Een ander voordeel van een slootje of kleine vijver is dat zich er vast één dichtbij huis bevindt. Gebeurt er een ongelukje, begint het plotseling te regenen, of vindt de kleine het toch echt helemaal niks? Dan ben je ook zo weer thuis.

3. Visvijvers

Nederland en België kennen verschillende commerciële visvijvers, waar het visbestand kunstmatig in stand wordt gehouden. Hier weet je vrijwel zeker dat je iets vangt. Vissen op visvijvers is dan ook een aanrader voor kinderen. Vaak beschikken visvijvers ook over horeca of catering, zodat je gerust even een pauze kunt nemen om lekker wat te eten en te drinken.

Een dagvergunning van een visvijver kost gemiddeld tussen de vijftien en twintig euro. Dus voor die prijs moet je het zeker niet laten.

Vismateriaal vissen met kinderen

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je het vismateriaal zoveel mogelijk voorbereid. Zo hoeven de kinderen niet lang te wachten en kunnen jullie de hengel zo snel mogelijk uitwerpen. Op deze manier ben je zelf ook minder afgeleid door allerlei taakjes en heb je meer aandacht voor de kinderen.

Hengel

Het is voor kinderen het meest eenvoudig om met een vaste hengel met dobber te vissen. Dat turen naar de dobber kan alleen wel saai worden en sommige kinderen vinden het juiste geweldig om vaak te werpen. Heb je zelf genoeg ervaring? Dan kan je dus ook prima met een werphengel aan de slag. Neem eventueel verschillende soorten hengels mee.

Overig materiaal

Denk ook aan de overige benodigdheden die je normaal gesproken mee zou nemen voor outdooractiviteiten met kinderen. Zorg voor voldoende eten, drinken en snacks, zonnebrand, stoeltjes of een groot picknickkleed en eventuele andere spelletjes.

Zeker als jullie er de hele dag op uitgaan, is het belangrijk voor de kinderen ook wat ander amusement mee te nemen.

Hoe leer je kinderen vissen?

1. Uitleggen, voordoen en zelf laten proberen

Probeer kinderen zoveel mogelijk bij het vissen te betrekken. Laat ze bepaalde taken zelf uitvoeren of leg uit wat jij precies aan het doen bent. Zo hou je de aandacht van de kinderen bij het vissen.

Het werkt ook goed om kinderen een aangewezen taak te geven, zoals klaarstaan met het schepnet of de hakensteker voor als jullie beet hebben.

Heeft het kind beet? Hou de hengel dan aan de onderkant vast om hem te helpen stabiliseren en laat het kind zien wanneer je het best kunt aanslaan en binnenhalen.

2. Respect voor dier en milieu

Leer kinderen direct hoe je op een respectvolle manier met het dier en zijn omgeving omgaat. Als jullie een mooie vis gevangen hebben, werk dan met natte handen, een hakensteker en een flinke emmer water.

Leg de vis nooit op de grond of op een handdoek, aangezien dit de beschermende slijmlaag op de schubben aantast. Voor de foto laat je het kind bovendien op zijn of haar hurken zitten en de vis boven de emmer vasthouden. Zo kan er niks ernstigs gebeuren als de vis per ongeluk tussen de vingers door glipt.

Laat de vis vervolgens voorzichtig met een schepnet weer vrij. Leer kinderen ook de vislocatie na afloop schoon en netjes achter te laten.

3. Hoe oud is het kind?

Hou tot slot rekening met de leeftijd van het kind. Jonge kinderen zijn het na een uurtje of twee, drie echt wel zat, terwijl tieners het gerust de hele middag uithouden.

4. Schakel eventueel een visgids in

Ben je zelf totaal geen visser? Maar wil je kind wel graag een keer uit vissen? Ga dan misschien op zoek naar een visgids die jouw kind(eren) graag een paar uurtjes onder zijn of haar hoede neemt.

Een goede visgids heeft sowieso ervaring met kinderen en jongeren en kan ze ongetwijfeld een fantastische dag bezorgen.

5. OVERZICHT: de 3 beste vishengelsets voor kinderen

Heb je nog geen hengelset gekocht en twijfel je nog over welke goed of minder goed is? Wij hebben de 3 beste vishengelsets voor je op een rij gezet, allen verkrijgbaar bij Bol.

Onze tips: wat zijn de 3 beste vishengels voor kinderen?

Een vislijn voor je kind dat net begint met vissen hoef je helemaal niet ver te zoeken. Op bol.com vind je al een pak uitstekende vishengels voor kinderen. Vaak zelfs met complete sets met haken, emmer, opbergtas, dobbers, loodjes en alle andere benodigdheden om voor het eerst te gaan vissen met je kind.

We geven je graag drie suggesties die we zelf warm kunnen aanbevelen:

5.1. Setilo vishengel set voor kinderen

De vislijnset van Setilo beschikt over een vislijn van 152 cm, een ideale lengte voor jonge kinderen dus. Daarnaast is de vismolen uitgerust met een kap die voorkomt dat de visdraad al te vaak in de war geraakt. Dat is dus alvast wat vervelend werk gespaard als ouder 😉

Koop hier de Setilo vislijnset op Bol.com voor € 49,95

De telescopische hengel kan je makkelijk opplooien en in de opbergtas steken. Daarnaast bevat de set ook een emmertje en een schepnet en diverse dobbers, haken, kreeftjes en loodjes. Qua prijs-kwaliteit heb je met deze set een uitstekende vislijn voor kinderen. Koop hier de Setilo hengelset op Bol.com voor € 49,95

5.2. Complete vishengelset door Enter Goods

Deze vishengelset van Enter Goods beschikt over een hengel van 1,9 meter. Iets langer dan de vorige dus, maar nog steeds op maat van jongere kinderen.

Koop hier de Enter Goods vishengelset voor € 59,99

Deze vislijnset met handige opbergtas is uitgerust met een telescopische uitschuifbare hengel met werpmolen, vislijn, een assortiment kunstaas, 100 meter visdraad en een schepnet. Wat ons betreft een uitstekend cadeau voor kindjes die de hengelsport willen leren kennen. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.

5.3. Plusinno hengelset voor kinderen

De Camofish Plusinno hengelset beschikt over al het noodzakelijke hengelmateriaal voor kinderen die voor de eerste keer gaan vissen. De vislijn is opvallend licht en meet 120 cm wat ideaal is voor de jongsten onder ons. Hij beschikt ook over een EVA-handgreep die uitermate geschikt is voor kleine vingers.

Koop hier de Plusinno hengelset voor € 89,99.

Voor het overige zijn het kunstaas en alle andere benodigdheden op te bergen in een makkelijke draagtas. Als je een hengelset zoekt die helemaal op maat is van jonge kinderen, dan is deze zeker een topper.