Vissen zonder vergunning? Mag dat?

Je wil het wel eens proberen: een hengel uitwerpen. Je weet het een en ander van vissen af en die hengel kan je wel van de buurman lenen. Maar mag dat wel, zomaar gaan vissen? Om ervoor te zorgen dat iedereen op verantwoorde wijze vist, met respect voor de natuur, dierenwelzijn en het milieu, mag je niet zomaar vissen zonder vergunning.

Wat zijn de algemene regels voor visvergunningen?

Om op de openbare wateren een hengel uit te mogen werpen, heb je in Nederland een VISpas nodig en in België een visverlof (Vlaanderen) of permis de pêche (Wallonië). Deze vergunningen krijg je als je je bij een hengelsportvereniging aanmeldt of je kan ze online of via het postkantoor verkrijgen.

Maar wat als je niet van plan bent om heel vaak te gaan vissen? Dan kent deze algemene regel wel een paar uitzonderingen, waardoor je toch een dagje kunt vissen zonder (complete) vergunning.

Uitzonderingen voor kinderen en jongeren

Zowel in Nederland als in België worden uitzonderingen gemaakt voor jongeren. Tot een bepaalde leeftijd hebben jongeren geen visvergunning nodig en mogen ze onder specifieke voorwaarden met een hengel aan de slag.

Kinderen en adolescenten in Nederland

  • In Nederland mogen jongeren tot en met 13 jaar onder begeleiding van een VISpashouder van minimaal 18 jaar een hengel uitwerpen.
  • Elke VISpashouder van 18 jaar en ouder mag bovendien zoveel jongeren begeleiden als hij of zij wil.
  • Let op: jongeren mogen maar met één hengel tegelijkertijd vissen.

Kinderen en tieners in Vlaanderen

  • Volgens de Vlaamse viswetgeving mogen jongeren tot en met 17 jaar zonder vergunning vissen. Supervisie is hierbij niet verplicht.
  • Jongeren mogen echter alleen overdag aan de slag (van twee uur voor zonsopkomst tot twee uur na zonsondergang)
  • Ook mogen ze met slechts één hengel en alleen vanaf de oever.
  • Verder mogen ze niet met aasvis hengelen en moet elke vangst onmiddellijk worden vrijgelaten.

Jongeren in Wallonië

  • In Wallonië zijn de regels meer vergelijkbaar met die in Nederland.
  • Jongeren tot en met 13 jaar mogen hier zonder vergunning hengelen, maar wel onder begeleiding van een meerderjarige in het bezit van een permis de pêche.
  • Ook hier geldt dat alleen overdag en vanaf de oever gevist mag worden.
  • Dat mag met slechts één hengel en alleen met een vishaak zonder weerhaken.
  • Als begeleider mag je maximaal vier jongeren tegelijkertijd begeleiden.

Vrijstellingen voor Vlaamse viscampagnes

Hengelsportverenigingen organiseren soms viscampagnes om geïnteresseerden van de sportvisserij te laten proeven. In Vlaanderen kun je als deelnemer aan een viscampagne een vrijstelling voor het visverlof aanvragen. Deze vrijstelling vraag je aan via de provinciale visserijcommissies van het ANB.

Meevissen in Nederland

In Nederland kun je als geïnteresseerde een dagje met een VISpashouder meevissen. Elke pashouder mag jaarlijks drie keer een ‘meevisser’ meenemen.

  • Een VISpashouder mag niet drie keer dezelfde persoon meenemen,
  • maar als meevisser mag je dan weer wel met verschillende pashouders mee.
  • De meevisser mag maximaal met twee hengels aan de slag en is verplicht de vangsten direct weer vrij te laten.
  • Ook mag alleen op de VISpaswateren gevist worden en niet op het viswater van de vereniging van de VISpashouder (als dit geen VISpaswater is).
  • De VISpashouder moet via Mijn Sportvisserij toestemming vragen om iemand mee uit vissen te nemen en de gegevens van de meevisser registreren. Deze toestemming kan niet meer geannuleerd worden.

Diverse kleine vergunningen

Dag- of weekvergunning bij hengelclubs

Bij veel hengelsportverenigingen is het mogelijk een tijdelijke vergunning voor een dag of week aan te schaffen. Zo kun je op de verenigingswateren legaal een hengel uitwerpen, zonder een officieel verlof te kopen of je bij de vereniging als lid aan te melden.

Vergunning T voor 2 weken in Wallonië

In Wallonië kan je voor 25 euro de tijdelijke visvergunning T aanvragen die veertien opeenvolgende kalenderdagen geldig is voor alle openbare wateren, inclusief vissen vanop een boot of andere locaties en met meer dan twee hengels. Deze is zeer handig wanneer je bijvoorbeeld gaat vissen in de Ardennen.

Kleine VISpas in Nederland

In Nederland bestaat tot slot nog een vergunning waarvoor je geen lid van een hengelsportvereniging hoeft te worden: de kleine VISpas. Dit is een beperkte vergunning, waarmee je onder bepaalde voorwaarden alleen op de viswateren uit de Kleine Lijst van Nederlandse Viswateren mag vissen.

Zo mag je bijvoorbeeld maar één hengel en alleen bepaalde aassoorten gebruiken. Ook mag je met de kleine VISpas niet deelnemen aan viswedstrijden.

Voor jonge of beginnende vissers zijn er dus genoeg opties om een dagje te gaan vissen zonder vergunning. Wil je vaker (alleen) het water op met meer flexibiliteit en mogelijkheden? Dan is een VISpas, visverlof of permis de pêche een must.