Vissen met maïs

Er zijn inmiddels zoveel verfijnde aassoorten op de markt dat je bijna zou vergeten dat je ook gewoon met supermarktproducten aan de slag kunt. Maïs is een van de populairste en goedkoopste aassoorten, die vooral wordt gebruikt door karpervissers. Maar ook zeelt, brasem en verschillende soorten witvis happen graag op maïs!

Maïssoorten om mee te vissen

Maïs heeft een zoete smaak, een specifieke geur en natuurlijk een aantrekkelijke, knalgele kleur. Dit maakt maïs voor veel vissen onweerstaanbaar. Je kunt zowel zachte maïs uit blik als harde, ongekookte mais als aas gebruiken, alhoewel je de laatste variant wel eerst moet weken en voorkoken.

Het nadeel van vissen met maïs is dat het tijdens het vissen wel vaak wordt aangevreten door kleine voorntjes, maar omdat het harder is dan bijvoorbeeld brood , blijft het wel langer aan de haak zitten.

Ongekookte mais voorbereiden

Ongekookte maïs is gevaarlijk voor vissen, omdat het in de maag kan gaan uitzetten. Week de maïs daarom eerst minimaal 24 uur, maar het liefst 48 uur. Daarna kook je het ongeveer dertig minuten. De korrels zijn nu nog steeds harder dan maïs uit blik, waardoor je het voor andere doeleinden kunt gebruiken, zoals vissen.

Welke vis vang je met maïs?

Het wordt meestal specifiek gebruikt om karpers te vangen, vooral in wateren waar karpervissers gewoonlijk vooral met boilies vissen. In wateren waar dit het geval is, kan de karper boilies met gevaar zijn gaan associëren, waardoor het aantal aanbeten met boilies terugloopt. Dit aangepaste gedrag van de vis noemen we ‘dressuur’. Door boilies te verwisselen met maïs, maak je juist meer kans op een mooie vangst.

Witvis

Ga je specifiek voor een karper? Kijk dan uit op wateren waar veel witvis zwemt en voer niet teveel voor. Als je dit wel doet, loop je de kans alleen en voorn te vangen. Ook zeelt is een liefhebber van maïs en vormt voor karpervissers regelmatig een bijvangst.

Hoe vis je met maïs?

Het wordt zowel als lokaas gebruikt, als op de haak. Karpervissers rijgen de korrels bovendien ook vaak op een hair. Harde maïs, die je zelf voorgekookt hebt, kun je het best gebruiken bij het statisch vissen of om voor te voeren. Deze wat hardere korrels vallen namelijk minder snel uit elkaar.

Maïs uit blik is zachter en daarom geschikter voor het penvissen. Met deze vistechniek ben je relatief actief aan het vissen en kun je regelmatig het aas controleren en verversen.

Snowman

Om aanbeten van kleinere witvissen te voorkomen, gebruiken karpervissers vaak de snowman-presentatie. Dit is een combinatie van een boilie en een maïskorrel (die samen op de haak op een sneeuwpop lijken). Deze twee aassoorten zijn specifiek aantrekkelijk voor karpers en de combinatie zal dus ook meer aanbeten van karpers opleveren.

Kunstmaïs

Natuurlijk heeft de sportvisserij slim ingespeeld op de populariteit van mais, waardoor er ook allerlei kunstvarianten van mais op de markt zijn. Het voordeel van kunstmaïs is dat het ook in onnatuurlijke kleuren bestaat, zoals roze of oranje. Ook zijn er drijvende varianten te koop, waardoor je met geheel andere technieken kunt vissen. Karpers zijn erg nieuwsgierige vissen, waardoor ongebruikelijke kleuren en vormen vaak hun aandacht trekken.

Gekleurde maïs

Heb je het idee dat de vissen op jouw gebruikelijke visstek ook dressuur vertonen ten opzichte van maïs, dan kan je dus zo’n gekleurde kunstvariant proberen. Of ga zelf met kleurstof in de weer! Tijdens het koken kun je verschillende natuurlijke kleurstoffen toevoegen om de korrels een ander uiterlijk dan normaal te geven.

Werp je voor het eerst je hengel in een bepaald viswater uit? Zorg dan dat je verschillende soorten maïs bij je hebt en probeer uit welke techniek het beste werkt!