Vissen met pellets

Bestaat er zoiets als vissenbrokken? Jazeker! ‘Brokken’ voor vissen worden in de sportvisserij ‘pellets’ genoemd, en ze worden met name gebruikt door karpervissers. Pellets bevatten een specifieke mix van aantrekkelijke ingrediënten, waar karpers dol op zijn.

Ze komen bovendien in verschillende soorten en maten, waardoor je er op allerlei manieren mee kunt vissen. Ideaal!

Wat zijn pellets voor vissers?

Pellets zijn cilindervormige korrels, bestaande uit vismeel, eventuele andere soorten visvoer, en oliën, die onder hoge temperatuur zijn samengeperst. De oliën zorgen voor een aantrekkelijk geurspoor en voorkomen bovendien dat de korrel onder water direct uit elkaar valt. Uiteindelijk gebeurt dit natuurlijk toch, maar dat is ook geen ramp, want op die manier zorgen pellets voor voedseldeeltjes en geursporen in het water. Daar komt sowieso vis op af!

Soorten pellets

Pellets komen in harde en zachte, en drijvende en zinkende varianten, en in verschillende afmetingen.

  • De harde korrels blijven onder water lang intact, waardoor ze vooral geschikt zijn als lokaas.
  • Zachte korrels haak je eenvoudig aan de vishaak en worden dus meer als haakaas gebruikt.
  • Drijvende pellets zijn interessant als de vis zich in de hogere waterlagen bevindt, terwijl je met zinkende pellets juist net boven de bodem vist.
  • Pellets komen in korrels met een diameter van 2 millimeter tot korrels met een diameter van wel 20 millimeter. Het spreekt voor zich dat je met grotere pellets over het algemeen ook grotere vissen vangt.

Expander pellets

Een buitengewoon functioneel type pellets zijn de zogenaamde expander pellets. Expander pellets zijn drijvende pellets die je met behulp van een pelletpomp zinkend maakt.

Het voordeel hiervan is dat de uiteindelijke, zinkende pellet zacht genoeg is om als haakaas te gebruiken, maar veel beter zijn vorm behoudt en niet oplost. Ook is het mogelijk tijdens het proces extra geur- en kleurstoffen toe te voegen, waardoor je de pellet helemaal naar je eigen wensen kunt ‘bereiden’.

Het werkt heel eenvoudig: doe de expander pellets met water en eventuele geur- en kleurstoffen in de container van de pellet pomp en pomp de lucht uit de container. De container zuigt nu vacuüm, waardoor het water in de pellets trekt en de pellets gaan zinken. Laat weer lucht tot de container toe, laat de pellets nog even een half uurtje weken en giet het teveel aan water weg.

Pellets bewaren

Je koopt pellets het liefst zo vers mogelijk. Ze komen in een zak of emmer die je het best koel en droog kunt bewaren. Is de verpakking eenmaal open, leg de pellets dan in een afgesloten bak in de koelkast, zodat ze minder snel uitdrogen.

Welke vis vang je met pellets?

Pellets worden specifiek gebruikt om karper mee te vangen, maar ook brasem en zeelt zijn niet vies van dit type aas. Met minipellets loop je zeker de kans een grote brasem of zeelt te vangen. Met de grotere pellets vis je meer gericht op karper. Ook de meerval is geen zeldzame bijvangst voor karpervissers die vissen met pellets.

Halibutpellet

Ongetwijfeld een van de bekendste soorten pellets zijn halibutpellets, vernoemd naar de Engelse benaming van de heilbot. Halibutpellets bevatten namelijk heilbotvoer! Ze hebben een unieke smaak en langdurige geurafgifte; ze kunnen tot wel 8 uur aan de haak of hair rig blijven zitten.

Karpers (en meervallen) zijn gek op deze pellet. De zachte variant van de halibutpellet is rood en bevat garnalenmeel. Deze pellet moet iets vaker ververst worden.

Montage van pellets

Zachte pellets als haakaas

Zachte pellets kun je eenvoudig op de haak prikken. Het maakt niet uit of je in de ronde of de platte kant prikt. Draai de pellet op de haak, zodat het uiteinde van de haak er aan de andere kant weer uit komt.

Let erop dat zachte pellets relatief snel uit elkaar vallen; controleer dus regelmatig of je nog aas aan de haak hebt. De kleinste varianten zachte pellets vallen zo snel uit elkaar dat je ze beter als lokvoer kunt gebruiken.

Harde pellets als haakaas

Het is vaak lastig, zo niet onmogelijk, om harde pellets op de haak te prikken. Dit lukt wel als je ze vooraf even weekt. Hou hierbij de regel ‘1 millimeter = 1 minuut’ aan: pellets met een diameter van 6 millimeter moet je dus 6 minuten weken. Op deze manier kun je toch harde pellets als haakaas gebruiken.

Pellets met baitband aan de haak

Lukt het niet om de pellet aan de haak te prikken? Of wil je de pellet niet weken, maar juist hard houden? Span er dan een baitband of elastiekje omheen en bevestig die aan de haak.

Wil je dit echt goed doen, maak dan met een mesje een klein gleufje rondom de pellet, zodat het elastiek daar precies invalt. Zo verklein je het risico dat de pellet tijdens het inwerpen van de haak valt.

Pellets op de hair

Vis je liever met een hair? Koop dan pellets met een gaatje in het midden, die rijg je eenvoudig op de hair. Je kunt met een boilieboor of -naald ook zelf gaatjes in je pellets maken.

Vissen met pellets

Zolang je het type pellet erop afstemt, kun je je favoriete montage of techniek gebruiken voor het vissen met pellets.

  • Gebruik harde, zinkende pellets voor statisch op de bodem vissen,
  • en kies zachtere pellets voor meer actieve vormen van vissen.

Het is bij vissen met pellets vrijwel niet nodig om aan te slaan, omdat de vis zichzelf aanhaakt. Zorg er alleen voor dat de lijn tussen de top van je hengel en de dobber bijna strak staat. Zo hoef je de top van de hengel alleen maar omhoog te bewegen zodra je een aanbeet voelt. Heb je toch niet beet? Laat de hengel dan weer rustig zakken om verder te vissen. Zo verspil je geen waardevolle tijd aan het verversen van je aas.