Vistips voor beginners

Misschien ben je een keer met een vissende vriend meegegaan, of heb je op vakantie een dagje gevist. En misschien beviel dat zo goed, dat je zelf ook wil gaan beginnen met vissen. Welk materiaal heb je dan nodig en hoe kan je het als beginnende visser het beste aanpakken? Dit artikel zet enkele handigs vistips voor je op een rijtje.

Vismateriaal aanschaffen

Ga je onvoorbereid naar een hengelsportzaak? Dan kan het aanbod aan vismateriaal behoorlijk overweldigend zijn. Voor elke vistechniek en voor elke vis bestaat tegenwoordig een andere uitrusting. Het is dan ook verstandig van te voren te bedenken hoe je wil vissen, of op welke vis.

  • Dat bepaalt het type hengel dat je nodig hebt,
  • de dikte van de lijn,
  • het soort aas
  • en nog veel meer andere zaken.

Ook belangrijk: het onderhoud van vismateriaal na het vissen. Lees ons artikel hierover.

Visuitrusting beginners

Heb je eigenlijk nog geen idee hoe je wil vissen, maar wil je gewoon op een zonnige zondag aan de waterkant willen kunnen zitten? Investeer dan niet teveel geld in speciaal vismateriaal, maar schaf een simpele visuitrusting aan.

  • Met een vaste hengel, lijn, een dobber, een loodje en een haak kan je prima beginnen met vissen op witvis, zoals rietvoorn, brasem of roofblei.
  • Je kunt hier bovendien goedkoop aas zoals maden voor gebruiken.
  • Schaf ook een hakensteker en een schepnet aan.

Uitbreiding basismateriaal

Bevalt het vissen goed? Dan kan je je uitrusting uitbreiden met een werphengel, verschillende soorten vislijn, haken en aas. Hiermee kan je op allerlei vissoorten vissen.

Een comfortabele zitkist en beschermende kleding horen ook bij de uitbreiding. Zo kan je vaker en langer op pad en hoef je niet bang te zijn voor een regenbui.

Vislocaties voor beginners

Als beginnend visser kun je het best op kleine viswateren vissen. Je hebt meer kans hier iets te vangen dan op grote kanalen of rivieren, omdat veel vissen hier op een kleiner oppervlak samenleven. Zo voorkom je teleurstelling op je eerste visdagen.

Tips voor tijdens het vissen

Ook tijdens het vissen zelf zijn er een aantal nuttige vistips voor beginners. We lijsten ze graag voor je op.

Vislijn op molen spoelen

Heb je een werphengel? Zonder helpende hand kan het best lastig zijn de vislijn goed op de molen te spoelen. De spoel springt snel weg en je hebt beide handen nodig om de molen te draaien en de lijn onder spanning te houden.

Leg de spoel daarom in een emmer met een laagje water. Zo hoef je hem niet vast te houden en rolt de vislijn niet onverwacht te ver van de spoel af.

Maden in de winter

Op een mooie winterdag is het lastig met maden te vissen, omdat maden door de kou stoppen met bewegen. Stop ze daarom in een doosje met luchtgaatjes dat je in je broekzak bewaard. Hierdoor blijven de maden warm en gaan ze weer kronkelen.

Vislijn breken

Het overkomt de beste vissers ook wel eens: je lijn zit hopeloos vast onder water en je krijgt hem met geen mogelijkheid meer los. Gebruik in dat geval een dikke tak om de lijn te breken. Wikkel de lijn om de tak en trek vervolgens aan de tak.

Let op: vislijn is zo sterk en dun dat het ernstige snijwonden kan veroorzaken als je de lijn met je handen probeert te breken.

Handige tools

Meetlint

Heb je succes? Dan is het natuurlijk wel leuk om precies te weten hoe groot de vis is die je gevangen hebt. En als je gevangen vis wil bewaren, heb je te maken met de regels omtrent minimum- en maximumformaten. Een meetlint wordt echter gauw vergeten of raak je gemakkelijk kwijt.

Kies daarom bijvoorbeeld voor een schepnet met een meetlint op de steel. Of teken er met watervaste stift zelf één op. Zo heb je altijd een meetlint bij de hand.

Hengelkoker

Je wil je hengel tijdens het vervoer natuurlijk niet beschadigen. Je kunt hiervoor een speciale pvc hengelkoker aanschaffen, maar als beginnende visser kan je die ook eenvoudig zelf maken. Zaag een pvc afvoerbuis op maat en gebruik handige hulpstukken om de open uiteinden af te sluiten. Zo heb je voor een prikje een effectieve hengelkoker.

Breekstaafjes

Ga je voor het eerst ’s nachts met je hengel op pad? Schaf dan een paar breekstaafjes aan. Hiermee kan je je stek verlichten, zodat je in het donker niet over je materiaal struikelt. Sommige breekstaafjes kun je bovendien op speciaal hiervoor gemaakte roofvisdobbers bevestigen of aan de top van je hengel klikken.

Heb jij hiervoor niet het juiste materiaal? Gebruik dan gewoon plakband! Zo kan je ook ’s nachts goed in de gaten houden of je beet hebt.

Wees geduldig

De laatste tip is om simpelweg geduld te hebben. Misschien vang je op je eerste visdag wel helemaal niets, of heel weinig. Dat kan komen omdat je nog wat meer ervaring nodig hebt, maar het kan simpelweg ook aan de dag liggen. Elke ervaren visser heeft wel eens een mindere dag.

Zorg daarom dat je vooral ook geniet van de natuur, het mooie weer of het gezelschap van medevissers.