Dropshotvissen: wat is het en welk materiaal heb je nodig?

Een populaire manier van vissen op snoekbaars en baars is dropshotvissen. De techniek komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar wordt nu ook in Europa volop toegepast. Met dropshotvissen vis je, meestal met kunstaas, net boven de bodem, op een manier die ervoor zorgt dat je aas niet snel vast komt te zitten.

Op zoek naar een goede dropshothengel als starter?

Bekijk de Fox Rage Warrior 2 dropshothengel voor € 79 bij Bol

Dropshotloodjes kopen? Bestel ze snel en eenvoudig via deze link

Vislijn nodig om te dropshotten? Bekijk de Ultimate Special Jig & Dropshot lijn van 12/00 mm voor € 19,90

Wat is dropshotvissen?

Dropshotvissen doe je door verticaal te vissen met een loodje aan het einde van de lijn. Dit loodje zakt naar de bodem van het viswater. Het aas bevestig je net boven het loodje, waardoor het net boven de bodem zweeft.

Je bepaalt zelf de afstand tussen het loodje en het aas en dus ook hoe diep of ondiep je vist. Het voordeel van deze montage is dat het aas minder snel ergens achter blijft haken en meer opvalt.

Het is dus vooral geschikt voor viswateren met veel obstakels. Naast vissen op snoekbaars en vissen op baars vang je met de dropshottechniek ook snoek, roofblei, karper en witvis.

Technieken

Je kunt dropshotvissen vanuit een bootje of vanaf de kant. Welke stek je ook kiest, je kunt zowel statisch als actief vissen.

  • Zo kun je het aas simpelweg met rust laten en in het water laten zweven
  • maar je kunt de hengeltop ook wat heen en weer bewegen of tikjes geven, waardoor het aas in het water gaat dansen en hopelijk de aandacht van een mooie roofvis trekt.
  • Door langzaam te varen of langs de kant heen en weer te lopen kun je het aas ten slotte ook vlak boven de bodem laten driften.

Locaties dropshotvissen

Deze vistechniek lukt het beste in diepere wateren. Probeer dus oppervlaktewateren te vermijden.

Verder check je best ook even of je al dan niet een bootje mag gebruiken en welke soorten in het viswater van jouw keuze voorkomen.

Dropshotten vanaf de oever

Ga je vanaf de kant dropshotvissen? Zoek dan naar een visstek waar het water direct naast de kant relatief diep is. Je vindt dit soort stekken vaak bij havens, kanalen of aan het uiteinde van een steiger of pier.

Kruisingen van waterwegen zijn ideaal, omdat je hier vaak veel roofvis tegenkomt. Ook onregelmatigheden en veel begroeiing op de bodem bieden praktische schuilplekken voor roofvis.

Dropshotten vanuit een bootje

Heb je een bootje ter beschikking? Zoek dan eveneens de diepere gedeelten van het viswater op. Snoekbaars en baars houden zich bijvoorbeeld graag op in kuilen of vaargeulen.

Je kunt het ook proberen bij lelievelden die vanaf de kant niet te bereiken zijn. Ook dit soort begroeide plekken zijn favoriet onder roofvissen.

Materiaal dropshotvissen

Dropshothengel

Een dropshothengel is specifiek voor dropshotvissen gemaakt. Vaak hebben ze een flexibele top en juist een steviger middengedeelte. Door de flexibele top merk je het sneller op als je beet hebt en door het stevige middengedeelte kan je de haak effectief zetten.

Met de dropshottechniek haakt een vis zichzelf namelijk niet automatisch aan. Je kunt ook een verticaalhengel gebruiken om mee te dropshotten.

  • Kies voor een model met een lengte van 1,80 tot 2,40 meter als je vanuit een boot vist.
  • Vanaf de kant dropshotvissen doe je liever met een langere hengel van ongeveer 3 meter.

Op zoek naar een dropshothengel als beginner? Wij bevelen de Fox Rage Warrior 2 aan. Deze carbonhengel beschikt over een kurken handvat dat prettig in de hand ligt en is een plezier om mee te vissen.

Koop de Fox Rage Warrior 2 voor € 79 bij Bol

Dropshotloodje

Ook loodjes zijn er specifiek voor deze techniek. Een dropshotloodje weegt meestal rond de 10 gram.

In sterk stromend water moet je een wat zwaarder loodje gebruiken om te voorkomen dat de lijn teveel wordt meegevoerd.

Op zoek naar dropshotloodjes? Bestel ze snel en eenvoudig via deze link.

Dropshothaak

Boven het loodje bevestig je een dropshothaak. Die komt onder een hoek van negentig graden op de lijn te staan, waardoor het aas op aan natuurlijke (horizontale) manier in het water hangt.

De meeste dropshotvissers gebruiken één haak, maar je kunt er ook twee of drie boven elkaar bevestigen. Op die manieren bevis je meerdere waterlagen tegelijkertijd.

Laat ongeveer dertig centimeter tussen de haken zitten, zodat het aas straks niet met elkaar verstrengeld raakt. De grootte van de haak is afhankelijk van het aas dat je gebruikt. De verticale doorsnede van het kunstaas moet net iets kleiner zijn dan de grootte van de haakbocht.

Vislijn

Als hoofdlijn kun je goed een gevlochten of dyneema lijn met een dikte van 9/00 tot 12/00 millimeter gebruiken. Een standaard nylon lijn van 25/00 tot 30/00 millimeter kan ook. Nylon zinkt beter, maar heeft ook meer rek, waardoor je een voorzichtige aanbeet eenvoudig kunt missen.

Als onderlijn gebruik je een fluorcarbon lijn met een diameter van 19/00 tot 25/00 millimeter. Hierdoor voorkom je dat grote rovers je lijn doorbijten en er met het aas vandoor gaan.

Onze aanbeveling is de Ultimate Special Jig & Dropshot lijn van 12/00 mm voor € 19,90

Aas dropshotvissen

Soorten aas

De meeste dropshotvissers werken met kunstaas, namelijk softbaits. Dit zijn gummi-achtige imitatievisjes, -wormen of -kreeftjes die in de stroming van het water veel actie vertonen. Vooral shads en twisters zijn populair voor het dropshotvissen. Meestal wordt kunstaas van gemiddeld 8 centimeter gebruikt, maar je kan ook voor kunstaas tot wel 15 of zelfs 20 centimeter gaan als je echt een grote vangst wil doen.

Ben je op zoek naar karper of witvis? Dan kun je beter met echte wormen, maden of (een stukje) aasvis aan de slag. Daar happen deze vissen eerder op.

Aas bevestigen

De haak prik je door de kop van het aas, op zo’n manier dat het aas op een natuurlijke manier in het water kan bewegen. Hoeveel ruimte je tussen het loodje en het aas laat zitten, is afhankelijk van het viswater en de vis die je wil vangen.

Meestal zit je met een afstand van 15 tot 25 centimeter tussen loodje en aas wel goed. Vis je al driftend vanuit een varend bootje, dan vis je automatisch onder een hoek en moet je het aas iets hoger aan de lijn bevestigen.

Vangst aanslaan

Je voelt het als je een aanbeet hebt als er druk op de lijn ontstaat, de hengeltop een tik krijgt, of de lijn naar links of rechts beweegt. Hou de hengel in dat geval twee tot drie seconden stil. Zo krijgt de vis de kans het aas goed en wel met de bek beet te pakken. Vervolgens sla je aan. Heb je veel aanbeten, maar lukt het maar niet om daadwerkelijk een vangst binnen te halen? Probeer het dan met kleiner aas.

Filmpje: tips en tricks voor dropshotvissen

In deze video leer je hoe je baars kan vangen met de techniek van het dropshotten.

Dropshotvissen is een relatief eenvoudige en vaak succesvolle vistechniek. Het is daarom ook erg geschikt (en leuk) voor beginners!