Vissen met kaas

Met welk aas je besluit te vissen, heeft grotendeels te maken met welke vissoort je wil vangen en in welk water. Maar laat je niet gek maken door de grote hoeveelheid speciale aassoorten die tegenwoordig verkrijgbaar is.

Veel vissen zijn namelijk ook gek op producten die je gewoon uit je eigen keuken haalt, zoals kaas. Vissen met kaas is een hele oude, bekende en succesvolle manier om een mooie vis aan de haak te slaan!

Aassoorten en dressuur

De ontwikkeling van steeds maar weer nieuwe aassoorten heeft met name te maken met de ‘dressuur’ die sommige vissen in bepaalde wateren vertonen. Waar veel met een specifiek soort aas gevist wordt, verminderen de aanbeten met dat specifieke type aas. Vooral karpervissers hebben hier last van. De karpers raken gewend aan de aassoort, associëren het met gevaar en laten het links liggen.

Met nieuwe aassoorten wordt geprobeerd de vis weer nieuwsgierig te krijgen, maar in feite gaat het dus meer om de afwisseling van aassoorten dan om specifieke vormen, kleuren, geuren of smaken. Speciaal ontwikkelde aassoorten zijn bovendien vaak prijzig, terwijl je ook voor afwisseling kunt zorgen door met huis-, tuin- en keukenproducten te experimenteren. Kaas is een uitstekend aas dat bovendien makkelijk in gebruik is.

Welke vis vang je met kaas?

Kaas is onder veel vissen geliefd. Je kunt het prima als aas gebruiken als je specifiek vist op barbeel , karper, brasem, kopvoorn en blankvoorn. Sta alleen niet raar te kijken als je door te vissen met kaas uiteenlopende bijvangsten hebt. Veel witvissen zijn gek op kaas.

Kaassoorten

Voor de vis maakt het eigenlijk niet uit welke soort kaas je gebruikt. Wel is de ene kaassoort wat beter hanteerbaar dat de andere. Jonge kaas prik je bijvoorbeeld eenvoudig op de haak, terwijl hardere kaassoorten beter op de hair blijven zitten. Hele oude kazen zijn echter in alle gevallen ongeschikt, omdat die te snel splijten en verbrokkelen.

Hoe gebruik je kaas als aas?

Bereid de visdag voor door de kaas in blokjes te snijden. Je kunt de grootte van de blokjes een beetje variëren, van 0,5 vierkante centimeter tot 2 of 3 vierkante centimeter, zodat je tijdens het vissen uit kan proberen welke grootte goed werkt. Hoe je de kaas vastmaakt, is afhankelijk van je montage.

Haak

Zachte, jonge kaas kan je prima direct op de haak prikken. Wil je de haak zelf zoveel mogelijk vrij houden en de kaas hoger op de haaksteel positioneren, dan kun je het blokje beter vanaf de andere kant op de haak schuiven.

Zorg voor een wartel tussen de hoofd- en onderlijn, zodat je de onderlijn eenvoudig los kan maken. Rijg de kaas met behulp van een fleurnaald op de onderlijn en schuif hem helemaal door tot op de haaksteel. De haakbocht blijft op deze manier vrij. Maak de onderlijn nu weer vast aan de wartel.

Hair

Gebruik een aas- of boilienaald om het blokje kaas op de hair te rijgen. Steek vervolgens een stoppertje door de lus van de hair. Je kunt hier ook prima een klein takje voor gebruiken. Trek de lijn aan, zodat de kaas tegen de haak aan komt te zitten en door het stoppertje geen kant op kan. Het voordeel van deze montage is dat de haak in de meeste gevallen netjes voorin de bek van de vis haakt en dus gemakkelijk te verwijderen is.

Filmpje: barbeel vangen met kaas

Tips voor vissen met kaas

Je kunt kaas op nog een aantal andere manieren slim inzetten als aas:

  • Maak een mengsel van smeerkaas en brood. Dit ‘kaasdeeg’ doet het ook uitstekend als aas aan de haak.
  • Voeg een handje geraspte kaas aan je lokaas toe. Ook geschikt om je visstek mee voor te voeren!
  • Maak harde kazen wat zachter door ze een nachtje in melk te weken. Zo prik je er makkelijker met een naald of haak doorheen.

Wist je dat je met nog veel meer goedkope supermarktproducten kunt vissen? Neem naast kaasblokjes ook eens wat brood en maïs mee als je gaat vissen.