Spinvissen: wat is het + nuttige tips

Een echte roofvis vangen is voor elke visser een ware belevenis. Roofvissen doe je het beste door middel van spinvissen. Bij spinvissen maak je gebruik van een imitatieprooivisje dat je actief binnenvist en weer uitwerpt. De techniek wordt al eeuwen gebruikt, en is ook in Nederland en België ontzettend geliefd. Logisch, want spinvissen is spannend en interactief!

Spinvissen op roofvis

Spinvissen is hetzelfde als kunstaas vissen. Je vist dus met kunstaas. Bij spinvissen is het de bedoeling dat je dit kunstaas zelf door het water beweegt op een manier die de aandacht van een roofvis trekt.

Vooral snoeken , snoekbaarzen en baarzen laten zich graag op deze manier door kunstaas verleiden, maar je kunt er ook roofblei, meerval en forel mee vangen. Spinvissen kan zowel vanaf de kant als vanuit een bootje.

Benodigdheden spinvissen

Spinvissen doe je met een speciale spinhengel met werpmolen, een sterke, gevlochten vislijn – geschikt voor grote roofvissen – en een fluorcarbon of stalen onderlijn.

Die onderlijn heb je wel nodig, want het zal niet de eerste keer zijn dat een roofvis met zijn scherpe tanden de hoofdlijn doorbijt. Neem ook een roofvisnet met rubberen coating mee om de vangst mee uit het water te tillen. Met een lange tang kan je de roofvis eenvoudig onthaken.

Kunstaas spinvissen

Het meest kenmerkende van spinvissen is uiteraard het type aas: kunstaas. De meeste aas heeft een eigen actie. Dit betekent dat het aas onder water uit zichzelf beweegt.

Daardoor lijkt het aas als je het binnenhaalt op een zwemmend prooivisje. Sommige typen kunstaas worden door de bewegingen die ze maken zo onweerstaanbaar voor roofvis, dat ze qua uiterlijk niet eens meer echt op een prooivisje lijken. De meest populaire typen kunstaas zijn pluggen, spinners en softbaits.

1. Pluggen

Een plug lijkt nog het meest op een echt visje. Je hebt ze in zowel natuurgetrouwe kleuren als in allerlei felle kleuren. Door een zogenaamde ‘schoep’ op de neus, maakt een plug onder water een waggelende beweging.

Er zijn drijvende en zinkende – of dieplopende – pluggen. Afhankelijk van het diepte van je viswater en de vis die je wilt vangen, kies je een plug die diep of juist ondiep loopt.

2. Spinners

Spinners doen precies wat de naam al doet vermoeden: ze spinnen onder water in het rond. Daarmee imiteren spinners de glimmende flanken van prooivisjes. Spinners zijn vooral geschikt voor ondiep viswater.

3. Softbaits

Kleine nepvisjes, -wormpjes of -kreeftjes van een gummi-achtige, zachte kunststof worden softbaits genoemd. Met een loodje vis je met dit type kunstaas het best over de bodem van het viswater. Je kunt met softbaits dan ook uitermate goed verticaal vissen vanuit een bootje.

Grootte kunstaas

De meeste roofvis wordt gevangen met kunstaas van middelgroot formaat: zo’n 11 tot 15 centimeter lang. Met iets kleiner aas vang je over het algemeen ook kleinere roofvissen.

Groter aas wordt voornamelijk gebruikt voor grote snoek en meerval. De snoek jaagt namelijk op prooivissen die tot wel 50% van zijn eigen lichaamslengte groot zijn!

Kleur kunstaas

Alhoewel je kunstaas in duizend-en-één kleurschakeringen kunt kopen, zijn zilver, goud en rood het meest populair. Zilver en goud zorgen onder water voor aantrekkelijke schitteringen. Rood is gek genoeg onder water eigenlijk een camouflagekleur.

Vissen kunnen rood namelijk niet goed waarnemen. Rood komt van nature daarom veel voor op de vinnen van prooivissen, wat wellicht de reden is dat rood aas toch vaak een succesvolle vangst oplevert. Geel, wit en oranje zijn onder water juist heel opvallend. Dat lokt roofvis uit de tent, maar kan ook voor argwaan zorgen.

Kunstaas afwisselen

Het is verstandig tijdens het spinvissen verschillende typen kunstaas mee te nemen. Waar de roofvis al dan niet interesse in heeft, kan zomaar per dag of locatie verschillen. Experimenteer ook met verschillende groottes en kleuren.

Wanneer spinvissen?

Roofvissen zijn vaak ’s ochtends het meest actief. Na de nacht gaan ze al vroeg op jacht, als het water nog rustig is. Je hebt dan ook de meeste kans op succes als je in de vroege ochtend gaat vissen.

Hou je hierbij wel aan de regels: tussen 1 april en de laatste zaterdag van mei is spinvissen verboden. Dit heeft te maken met de paaitijd van roofvissen. Door ze in die periode met rust te laten, blijft de visstand op peil. Je mag het echter wel met wormen proberen.

Tussen 1 maart en de laatste zaterdag van mei is het bovendien specifiek verboden op snoek te vissen. Vang je in die periode toch een snoek (bijvoorbeeld omdat je in maart nog wel met kunstaas mag vissen), dan ben je verplicht die onmiddellijk in hetzelfde water weer uit te zetten.

Kunstaas vissen

Spinvissen wordt ook wel simpelweg ‘kunstaas vissen’ genoemd. Meer informatie over deze boeiende tak van de sportvisserij vind je dan ook op de pagina over kunstaas vissen.