Vissen in de Ourthe

In de Belgische Ardennen kan je als hengelaar je hart ophalen. Op verschillende beekjes, rivieren en meren kan je te midden van de prachtige natuur een hengel uitwerpen en van de rust genieten. Een van die rivieren is de Ourthe. Vissen in de Ourthe is een prima weekend- of vakantieplan. Deze zijrivier van de Maas kronkelt zo’n 175 kilometer lang door een variëteit aan landschappen en komt daarbij langs allerlei gezellige dorpjes. In het gebied is dan ook genoeg te beleven voor het hele gezin!

Over de Ourthe

De Westelijke en Oostelijke Ourthe

De Ourthe kent twee bronrivieren:

  • de Westelijke Ourthe (Ourthe Occidentale), die ontspringt bij het plaatsje Libramont,
  • en de Oostelijke Ourthe (Ourthe Orientale), die begint bij het gelijknamige plaatsje Ourthe.

Beide bronrivieren zijn ongeveer 50 kilometer lang en komen samen bij Nisramont. Nisramont is een populaire vakantiebestemming aan de Ourthe, met name vanwege het Meer van Nisramont. Dit stuwmeer, gevormd door een stuwdam in de Ourthe, is geliefd onder watersporters en vissers. Maar ook de bosrijke omgeving heeft natuurliefhebbers veel te bieden.

De Boven- en Beneden-Ourthe

Tussen Nisramont en het bekende plaatsje La Roche-en-Ardenne wordt de rivier de Boven-Ourthe genoemd (Haute-Ourthe). Vanaf La Roche verder stroomafwaarts richting het noorden spreken we van de Beneden-Ourthe (Basse-Ourthe). Bij Luik mondt de Ourthe uit in de Maas. De Boven- en Beneden-Ourthe zijn samen ongeveer 125 kilometer lang.

Vissoorten in de Ourthe

De Ourthe bevat verschillende mooie zoetwatervissen, maar staat met name bekend om de forel , baars en barbeel. Ook voorn kom je er regelmatig tegen. De Ourthe is een zogenaamde regenrivier: een rivier die uitsluitend gevoed wordt door bron- en regenwater. Het peil van regenrivieren kan flink wisselen, afhankelijk van het seizoen en de regenval. Na regenachtige perioden is het water van de Ourthe relatief snelstromend, waardoor karper – bij uitstek een liefhebber van stilstaande poeltjes – er weinig voorkomt.

Forel- en karpervissen in visvijvers

In de regio van de Ourthe vind je ook meer dan genoeg visvijvers. Meestal vis je hier op forel of karper, met de vaste hengel. Wil je een dagje een visvijver op? Kijk dan eens naar de vijvers in Erezee en Sainte-Ode.

Regels vissen in de Ourthe

Net als in de rest van België en Nederland moet je je als sportvisser in de Ourthe aan de geldende regelgeving houden.

Hengelseizoen

Je mag niet zomaar het hele jaar door vissen in de Ourthe. De belangrijkste data en tijden om rekening mee te houden zijn de volgende:

  • Van de derde zaterdag van maart tot de vrijdag voor de eerste zaterdag van juni: het is een hele mond vol, maar in deze periode begint het vissen op bronforel. Je mag in deze periode alleen nog maar met 1 of 2 hengel(s) vanaf de kant vissen.
  • Van de eerste zaterdag van juni tot 30 september: in deze periode mag je ook in de rivier waden en vliegvissen op forel. Ook mogen andere vissoorten bevist worden.
  • Je mag een half uur voor zonsopgang beginnen met vissen en een half uur na zonsondergang moet de hengel weer het water uit.

Minimumformaat

In België krijg je als visser ook te maken met minimumformaten. Is een vis kleiner dan het minimumformaat, dan ben je verplicht hem direct weer in hetzelfde water vrij te laten. Ook mag je van bepaalde vissoorten maar een maximaal aantal per dag vangen. De belangrijkste regels zijn de volgende:

  • Beekforel: minimaal 24 centimeter, maximaal 5 exemplaren
  • Rivierbaars: minimaal 24 centimeter, maximaal 5 exemplaren
  • Rivierbarbeel: minimaal 50 centimeter, geen maximaal aantal
  • Kopvoorn: minimaal 30 centimeter, geen maximaal aantal

Visvergunning

Uiteraard moet je ook in het stroomgebied van de Ourthe in het bezit zijn van een visvergunning. In principe is visvergunning type A voldoende, maar als je wadend wil vissen heb je type B nodig. Een visvergunning koop je bij het plaatselijke postkantoor of online. Meer informatie hierover vind je in de artikelen Vissen in de Ardennen en Visbrevet, VISpas, visverlof België.

Goede locaties vissen in de Ourthe

Ben je van plan te gaan vissen in de Ourthe, maar kom je niet uit de buurt? Boek dan een overnachting (of twee) in een van de vele romantische dorpjes die de regio rijk is. Populaire bestemmingen aan de Ourthe zijn La Roche-en-Ardenne en Hotton.

1. La Roche-en-Ardenne

Volgens veel mensen die er al eens zijn geweest, is La Roche-en-Ardenne echt een pareltje in de Belgische Ardennen. La Roche ligt in een mooie kronkel van de Ourthe en je hebt er dan ook een ruime keus aan verschillende campings die direct aan het water liggen. Maar ook het dorpje zelf is de moeite waard. Het is er klein maar fijn: La Roche heeft zo’n 4.000 inwoners en staat bekend om de romantische straatjes en gezellige restaurantjes.

Het ligt bovendien aan de voet van de indrukwekkende ruïnes van een Middeleeuws kasteel en biedt schitterende panoramische uitzichten op de omgeving.

Camping Floreal is misschien wel de bekendste camping van La Roche. Het ligt direct aan de Ourthe en is dus een ideale uitvalsbasis als je voor het vissen komt. Maar op de camping en in de directe omgeving kun je ook kajakken, raften, boogschieten, paardrijden en paragliden. De omgeving van La Roche kent bovendien zo’n 250 kilometer aan bewegwijzerde fiets- en wandelroutes. Je hoeft je hier dus absoluut niet te vervelen.

2. Hotton

Niet ver van La Roche-en-Ardenne vind je Hotton. Verblijf je hier, dan mag je het Rivéo niet missen – zeker niet als je kinderen hebt. In dit zoetwateraquarium leer je alles over de vissen van de Ardennen, zoals de snoek, de zeelt en de stekelbaars. Ook organiseert dit Centre d’interprétation de la rivière workshops voor wie wil leren vliegvissen, vissen op roofvis, vissen met vaste stok of rivierkreeftvissen. Voor al het benodigde materiaal wordt gezorgd.

Moulin de Hotton biedt mooie accommodaties voor hengelaars. Hier huur je een chalet op palen, vlak naast het water van de Ourthe. Vanaf Moulin de Hotton ben je bovendien zo in het centrum van het dorpje. Ook is het de perfecte plek voor wie wil mountainbiken of kajakken. En wist je dat Hotton ook een grottencomplex met een onderaardse rivier heeft die je kan bezoeken? Het water van deze rivier komt uit in de Ourthe!

Natuurpark van de twee Ourthes

Naast vissen in de Ourthe kun je in dit gebied van de Belgische Ardennen ook heel goed terecht om te wandelen. In het Natuurpark van de twee Ourthes (Parc natural des deux Ourthes) is een gigantisch netwerk van wandelpaden aangelegd. De bekendste is wandelroute GR57. Deze route, die in totaal wel 360 kilometer lang is, loopt onder andere van La Roche langs de Ourthe naar Gouvy.

Als natuur- en visliefhebber zit je in het stroomgebied van de Ourthe dus helemaal op je plek