Vissen met maden

Maden zijn misschien wel het eerste waar je aan denkt als je hebt over haakaas. En terecht. Maden blijven goed aan de haak zitten, blijven lang bewegelijk onder water en je vangt er vrijwel elke zoetwatervis mee. Ook wedstrijdvissers gebruiken om die reden graag maden. Zelfs karper, paling en snoek worden met maden gevangen! Het zijn echter vooral de witvissers die van dit aas gebruikmaken. Vissen met maden levert je namelijk ongetwijfeld een voorn, blei of brasem op.

Wat zijn maden eigenlijk?

Maden zijn de larven van vliegen. Vliegen leggen eitjes waar larven uitkomen. Die larven eten zich helemaal vol, vervellen een paar keer en verpoppen dan. De pop wordt door vissers ook wel een ‘caster’ genoemd.

Als de vlieg in de pop volledig volgroeid is, barst de pop open. Elke soort vlieg heeft zijn eigen soort made.

Soorten maden

De hengelsport zou de hengelsport niet zijn als er geen verschillende soorten maden voor verschillende doeleinden gebruikt werden.

  • Pinkies: de kleinste maden die vissers gebruiken zijn pinkies. Dit zijn de larven van de groene keizersvlieg en ze zijn witroze van kleur – vandaar de naam. Hengelaars noemen pinkies ook wel ‘voermaden’, omdat ze met name als lokvoer worden gebruikt. Je kunt pinkies goed in voerballen kneden. De voerballen vallen door het gekrioel van de maden onder water sneller uit elkaar. Voor kleine vissen kunnen pinkies ook prima als haakaas gebruikt worden.
  • Vismaden: grote maden, door hengelaars ‘vismaden’ genoemd, zijn de larven van de noordelijke bromvlieg. Ze zijn uitstekend geschikt voor recreatievissers, omdat ze erg langzaam verpoppen. Gekoeld kun je ze wel 2 tot 3 weken bewaren.
  • Castermaden: in tegenstelling tot vismaden verpoppen castermaden, de larven van de blauwe bromvlieg, juist heel snel, vaak al binnen enkele dagen. Casters zijn goed aas voor grotere vissen en worden dan ook veel door wedstrijdvissers gebruikt. Een verse caster is licht van kleur en weegt meer dan een caster die al langer geleden verpopt is. Oudere casters zijn donker en worden zo licht dat ze gaan drijven. Casters worden vaak in combinatie met een vismade of een mestpiertje als haakaas gebruikt.
  • Imitatiemaden: natuurlijk bestaan er ook imitatiemaden, ook in onnatuurlijke kleuren. Eén zo’n opvallende kunstmade tussen je overige haakaas maakt je aas extra aantrekkelijk.

Maden kopen en bewaren

Verse maden

Je kunt maden in iedere hengelsportzaak kopen. Het is bovendien eenvoudig te controleren of de maden vers genoeg zijn. Verse maden hebben zich helemaal volgevreten en dat is te zien aan een zwarte vlek nabij de kop; dat is de maag. Zodra de maag leeg is, en de zwarte vlek niet meer zichtbaar is, staat de made op het punt te verpoppen. Maden zonder zwarte vlek zijn dus niet vers.

Maden in de koelkast

Maden hebben wel een gebruiksaanwijzing als het gaat om het bewaren. Om het verpoppingsproces uit te stellen, moeten maden koel bewaard worden. In de koelkast dus. En op de visdag zelf in een koelbox. De kleine pinkies hebben echter de neiging zich door de kleinste gaatjes te wurmen. Om een koelkast vol maden te voorkomen kan je een panty om het madenbakje knopen.

Zaagsel of meel

Hoe warmer het is, hoe meer de maden gaan krioelen. Zitten ze allemaal bij elkaar in een bakje, dan loopt de temperatuur nog verder op en gaan de maden ‘zweten’. Ze scheiden dan een geur af die naar ammoniak ruikt; een geur waar de vissen net zo min van houden als wij. Om dit te voorkomen kun je de maden in zaagsel of maismeel bewaren. Dit neemt het vocht en de geurstoffen op, zodat de maden schoon blijven. Je kunt de maden ook op boiliemix of op meel met geur- en smaakstoffen zetten. Ze gaan dan juist aantrekkelijk ruiken en smaken!

Maden zeven

Je wil natuurlijk uiteindelijk alleen de maden als aas gebruiken, geen zaagsel. Neem daarom een zeef met een maaswijdte van ongeveer 4 millimeter en zeef zo de schone maden uit het zaagsel of de meel.

Hoe gebruik je maden als aas?

Haakaas

Gebruik je maden aan de haak, dan is het belangrijk ze niet ‘lek’ te prikken. Door de made iets in te drukken ontstaat aan de kant van de ‘oogjes’ een opbolling. Prik hier de haak doorheen. Zo blijft de made onder water het langst leven en bewegen. Je kunt prima meerdere maden tegelijkertijd aan de haak prikken. Dat zorgt echter niet per definitie voor een grotere vangst.

PVA-kous

Vis je op een wat grotere afstand, vis dan eens met een PVA-kous gevuld met maden. Een PVA-kous is een soort mesh netje dat je kunt vullen met voer, bijvoorbeeld maden. Bevestig de gevulde kous aan je haak en monteer er nog extra opvallend haakaas bovenop, bijvoorbeeld een felgekleurde imitatiemade. Wel snel inwerpen, want de maden zullen al gauw proberen te ontsnappen.

Madenpoeder

Neem madenpoeder mee als je gaat vissen met maden en strooi het over de maden. Madenpoeder neemt eventuele geurtjes op en zorgt dat de maden mooi wit van kleur worden.

Filmpje: karper vangen met maden

Ze vereisen wat verzorging, maar met maden als aas ga jij ongetwijfeld een succesvolle visdag tegemoet. Wil je graag een specifieke vissoort vangen, ga dan niet vissen met maden op wateren waar ook veel witvis zit. De kans is groot dat je dan alleen maar witvis vangt. Zit er relatief weinig witvis in het water, dan maak je met maden ook kans op een mooie karper!