Vissen in de Biesbosch? Tips en nuttige informatie

De Nederlanders onder ons mogen terecht blij zijn met alle viswateren waar hun land over beschikt. De wateren van De Biesbosch zijn wat dat betreft een eervolle vermelding waard.

Het nationaal park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het gebied beslaat een rivierdelta met verschillende eilanden en kreken. Tezamen vormen deze wateren het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa! Je kunt je hier helemaal terugtrekken om volop van de natuur te genieten. En dat doe je natuurlijk het best door een dagje te gaan vissen.

De wateren van De Biesbosch

De Biesbosch bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch, de Dordtse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Het natuurgebied is ruim tweeduizend hectare groot en bevat allerlei rivieren, stromen, kreken en vijvers. Je vindt hier allerlei soorten vissen en de wateren van De Biesbosch behoren dan ook tot ’s werelds beste roofviswateren.

Je weg vinden in de Biesbosch? Koop de ANWB Waterkaart voor slechts € 16,95

Getijgebied

De rivierendelta staat via de Nieuwe Waterweg in verbinding met de zee. Dit betekent dat de wateren van De Biesbosch onderhevig zijn aan het getij. Is er vloed, dan wordt het water verder de rivieren in gestuwd en ontstaat een hoger waterpeil. Het verschil in het waterpeil tussen eb en vloed is in De Biesbosch ongeveer zestig tot zeventig centimeter.

Vissoorten in De Biesbosch

De wateren van De Biesbosch vormen het thuis van veel verschillende soorten vissen, van kleine zoetwatervissen, tot grotere riviertrekvissen en roofvissen.

  • In de kreekjes vind je modderkruipers, bittervoorns en de rivierdonderpad.
  • De grotere stromen worden bevolkt door zeevissen op zoek naar paaiplekken, zoals prik, fint en zalm.
  • En in de rivieren vind je de echte rovers, zoals snoek, snoekbaars, baars, karper, brasem, winde, roofblei en zelfs meerval.

Wanneer kan je welke vis gaan vangen?

De meeste soorten zoals brasems kan je gaan vangen vanaf eind april. Ook om op karpers te vissen kan je trouwens in het gebied terecht. Het is ook toegestaan om te vliegvissen vanaf half augustus. 

Vissen in De Biesbosch

Het late voorjaar en de zomer zijn vooral geschikt om te gaan vissen in De Biesbosch. De meeste roofvissen zijn dan een stuk actiever dan in de winter. Alleen voor de snoekbaars moet je de diepere lagen of donkere gedeelten opzoeken.

Rondom de Moerdijkbrug hebben veel roofvissers succes. De snoekbaars houdt zich hier schuil in de schaduw van de brug en de pijlers. Vanaf half augustus is het ook mogelijk te gaan vliegvissen!

Visvergunning De Biesbosch

Om te mogen vissen in de wateren van De Biesbosch is een vispas verplicht. Ben je lid van een hengelsportvereniging, dan heb je al een vispas. Zo niet, dan kan je de vispas bij een hengelsportzaak of via Vispas.nl aanschaffen.

De Vispas kost ongeveer €40 en is tot het einde van het kalenderjaar geldig. Met de pas mag je niet alleen in De Biesbosch vissen, maar in ruim 90% van het oppervlaktewater in Nederland (met maximaal twee hengels). In welke wateren je allemaal mag vissen, vind je terug in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren.

Parkregels

Sportvisserij Nederland houdt toezicht op een groot deel van de wateren van de Biesbosch. De vereniging ziet erop toe dat vissers zich aan de regels houden. Zo mag je met een bootje, afhankelijk van de locatie, niet harder varen dan 6 of 9 kilometer per uur. Ook zijn sommige gebieden niet toegankelijk of mag je er niet vissen. Op Visplanner.nl kan je eenvoudig een viskaart van De Biesbosch opzoeken om na te gaan waar je al dan niet mag vissen.

Een trip naar De Biesbosch plannen

Zie jij het wel zitten om een tripje naar De Biesbosch te gaan doen? Het gebied beschikt over meer dan genoeg faciliteiten voor een heerlijk dagje of weekendje weg. Je kunt bij verschillende organisaties bootjes en vismateriaal huren.

Ook als je een beginnend visser ben kun je bij sommige verhuurders met begeleiding op stap. Overnachten doe je op één van de aangewezen kampeerplekken of in een comfortabele bungalow aan het water. Zo vergeet je even helemaal dat je je in een van de dichtstbevolkte landen ter wereld bevindt. In de Biesbosch is het genieten geblazen: van de natuur en de sportvisserij!

TIP: koop de ANWB Waterkaart voor je trip naar de Biesbosch

De Biesbosch is een heuse wirwar van (vis)wateren en allerhande vaarroutes. En daarvoor zijn Google Maps of je GPS écht niet je beste vrienden. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en dat je weet wat je doet voor je het water gaat opzoeken. Met de ANWB Waterkaart heb je voor slechts € 16,95 alle plaatselijke waterroutes op zak.

Filmpje: een dagje gaan roofvissen in het gebied

In onderstaand filmpje vang je alvast een glimp op van de omgeving en wat je kan verwachten van je dagje gaan vissen.

Kan je gaan vissen met een boot in de Biesbosch?

Ja, dit is op tal van plaatsen toegestaan. Indien je niet over een boot beschikt, zijn er ook een aantal bootverhuurders waar je een vissersbootje kan bemachtigen.

Kan je ook gaan vissen met een visgids in de Biesbosch?

Ja, voor jong en oud zijn er een aantal visgidsen actief in het gebied. Zij kennen de beste plekken als geen ander.