Vissen in de Moezel? Alle informatie en nuttige tips

De Moezelstreek is een heerlijke vakantiebestemming voor iedereen die van uitgestrekt groen, wandelen, kastelen en wijn houdt. Of van vissen!

Want vissen in de Moezel is op zichzelf al de moeite van de trip waard. De moezel ontspringt in Frankrijk en loopt door Luxemburg en Duitsland tot hij in de Rijn uitmondt. Je kunt er vrijwel overal heerlijk vissen en bijzonder veel verschillende vissen vangen!

De Moezel

De rivier de Moezel ontspringt bij Col de Bussang, een bergpas in de Franse Vogezen op zo’n 735 meter hoogte. Vanaf daar slingert de rivier zich in richting Luxenburg en Duitsland, waar het de natuurlijke grens tussen de twee landen vormt.

Ten noorden van de Duitse stad Koblenz mondt de Moezel uit in de Rijn. In totaal is de rivier 544 kilometer lang en ongeveer de helft ervan ligt in Duitsland.

Gaan vissen in de Moezelstreek

Het visbestand in de Moezel en de vele zijriviertjes is uitstekend. Je kunt dus zowel in de rivier zelf als in de omliggende visvijvers en kreken vissen. Vooral in de zomer is de Moezel geliefd onder sportvissers. De stroming van de rivier is dan zwak, wat het vissen vergemakkelijkt.

Regels vissen in de Moezel

Je vindt een groot aantal verschillende vissoorten in deze prachtige rivier. Let er wel op dat je sommige soorten in bepaalde tijdsperioden niet mag bevissen. Ook moet gevangen vis boven bepaalde afmetingen in Duitsland gedood worden. Dit is wettelijk zo bepaald, omdat de sportvisserij in Duitsland als onnodige dierenkwelling wordt beschouwd en de sport daarom aan dezelfde regels moet voldoen als de jacht.

Welke vissoorten zitten in de rivier?

Je kunt in de Moezel vissen op snoek snoekbaars, baars, karper , voorn, forel, meerval, roofblei, barbeel, brasem en nog veel meer.

Hier vind je de wettelijke maximale afmetingen die voor de meest voorkomende vissen gelden, evenals de eventuele perioden waarin bevissing verboden is:

  • Snoek: max. 50 centimeter, bevissing verboden tussen 1 februari en 15 april
  • Snoekbaars: max. 45 centimeter, bevissing verboden tussen 1 april en 31 mei
  • Karper: max. 35 centimeter
  • Voorn: max. 15 centimeter
  • Forel: max. 25 centimeter, bevissing verboden tussen 15 oktober en 15 maart
  • Meerval: max. 60 centimeter
  • Barbeel: max. 35 centimeter, bevissing verboden tussen 1 mei en 15 juni

Visvergunningen Moezel

De Moezel stroomt door meerdere landen. Dus afhankelijk van je locatie heb je een andere visvergunning nodig om te mogen vissen. We lichten hieronder Frankrijk en Duitsland toe omdat daar de meeste vissers naartoe trekken.

De Moezel in Frankrijk

Zit je in Frankrijk? Dan heb je een zogenaamde Carta de Peche nodig, de Franse versie van de Vispas.

Je kunt de kaart bij een lokale office de tourisme, sportwinkel of tabakswinkel kopen, of online bestellen via Cartedepeche.fr. Kies voor een dagkaart van ongeveer €10 of ga meteen voor een vergunning die een jaar geldig is van rond de €60.

De Moezel in Duitsland

In Duitsland heb je allereerst een nationale visvergunning nodig, de Fischereischein. De Duitsers moeten daar zelf een examen voor afleggen, maar buitenlanders kunnen deze vergunning gewoon bij de gemeente kopen. De vergunning kost €12 per jaar of €41 per vijf jaar. Je hebt voor de aanvraag een pasfoto en geldig identiteitsbewijs nodig.

Naast de Fischereischein moet je ook voor het specifieke water waarin je vist een vergunning kopen. In Duitsland hebben verenigingen de rechten over bepaalde wateren. Bij de betreffende vereniging kun je dan ook een visvergunning aanschaffen. Een dagkaart kost meestal €7, een weekkaart €16 en een maandkaart €26.  

Ben je het vissen even moe?

Of ben je met familie op vakantie en is niet iedereen zo gek op vissen als jij? Dan is er in de Moezelstreek gelukkig genoeg te doen! Je kunt er uitstekend wandelen en fietsen, een ontspannende rondvaart maken, of een wildpark bezoeken.

De streek staat bovendien bekend om de vele wijngaarden. Vooral in de zomer, tussen mei en oktober vinden er veel wijnfestivals plaats. De Moezel is daarmee een uitgelezen bestemming om vissen met ander plezier en vertier te combineren tot een heerlijke vakantie!

cochem moezel
Combineer je vistrip bijvoorbeeld met een bezoek aan het prachtige Cochem aan de Moezel.